Uutiset

Ennakkoäänestys alkaa tänään – korona toi järjestäjille lisätöitä ja -kuluja

Raili Korkiamäki (vas.) ja Heleena Keihänen hankkivat pleksit äänestäjien ja vaalitoimitsijoiden väliin. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Äänestysaikaa on kaksi viikkoa. Kuntavaalien virallinen vaalipäivä on 13. kesäkuuta.

Jokainen kunta vastaa itsenäisesti vaalijärjestelyistä. Tätä varten kunnissa on keskusvaalilautakunta, joka huolehtii esimerkiksi ehdokasasettelusta ja vaalitulosten laskennasta.

Vaalitoimitsijoiden työ alkoi jo viime vuoden lopulla. Alkuviikolla kiirettä piti ennakkoäänestyspisteiden pystyttämisessä.

Äänestyksen alettua keskusvaalilautakunnan suurin työllistäjä on ennakkoäänestysasiakirjojen tarkistus.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ennakkoäänestyksen ruskeat vaalikuoret ja lähetekirjeet lajitellaan äänestysalueittain, selvittää Ilmajoen keskusvaalilautakunnan sihteeri Raili Korkiamäki.

Ilmajoella on noin 9 500 äänioikeutettua. Ennakkoääniä on tavallisesti annettu noin 3 500 kappaletta.

– Kyllä siinä työtä riittää. Aika lailla ympäripyöreitä päiviä vaalien alla vedetään.

Ennakkoäänet avataan vaalipäivänä, jolloin ääniä aletaan laskemaan kello 15. Tuloksista tiedotetaan sen jälkeen, kun vaalihuoneiden ovet on suljettu kello 20.

Vaalipäivän äänten lasku alkaa heti äänestysajan päätyttyä. Ilmajoella on vaalipäivänä 11 äänestyspaikkaa. Uudet kunnanvaltuutetut on tavallisesti tiedossa viimeistään kello 22.

Kuntavaalit oli tarkoitus pitää huhtikuussa, mutta koronaepidemian takia ne siirrettiin kesäkuulle. Vaikka tilanne on parantunut keväästä huomattavasti, epidemia otetaan äänestyspaikoilla huomioon.

Ilmajoen kunnantalon äänet on tavallisesti annettu valtuustosalissa, mutta nyt paikaksi on valittu huomattavasti suurempi ja paremmin ilmastoitu juhlasali.

Äänestäjiä ohjataan tavallista tarkemmin oikeisiin paikkoihin sekä henkilökohtaisesti että infokyltein.

– Korona on aiheuttanut työtä ja kuluja. Toimitsijoiden ja äänestäjien väliin on tilattu samanlaiset suojapleksit kuin kaupoissa. Kynät ja kirjoitusalustat ovat antibakteerisia. Suihkutettavalla desinfiointiaineella on kesken päivänkin helppo käsitellä pintoja, Korkiamäki listaa.

Käsinkosketeltavien asioiden lisäksi kuntavaalien sujuvuus on pitkälti kiinni tietoliikenneyhteyksistä.

– Meillä oli sekä ennakkoäänestyksen että laskennan kenraaliharjoitus viime viikolla. Kaikki toimi hyvin, mutta varakirjautumisjärjestelmä on olemassa, kertoo Ilmajoen ennakkoäänestyksen vastuuhenkilö Heleena Keihänen.

Vaalijärjestelyjen konkarit muistuttavat, että niin ennakkoäänestysaikana kuin varsinaisena vaalipäivänäkin äänestysreissulle on otettava kuvallinen henkilökortti.

– Pienillä äänestyspaikoilla ihmiset sanovat usein, että kyllähän sinä minut tunnet. Usein tunnenkin, mutta vaalitietojärjestelmään on merkittävä sosiaaliturvatunnuksen loppuosa, Keihänen selvittää.

Poikkeusta ei tee edes virkavalta. Keihänen muistelee tapausta, jossa vaalipaikalle saapui kaksi poliisia. Toisella oli mukana henkilöllisyystodistus ja toisella ei.

– Mietin hetken, että onko kyseessä joku piilotesti. Ei ollut, mutta toisen emme voineet antaa äänestää.

Äänestäjien toivotaan koronavaaleissa käyttävän kasvomaskia. Se voi aiheuttaa polemiikkia.

– Maski pitää tarpeen vaatiessa poistaa hetkeksi, että äänestäjä voidaan varmasti tunnistaa, Korkiamäki sanoo.

Kuntavaalit fakta:

Ennakkoäänestys on kotimaassa 26.5.-8.6. Ennalta voi äänestää missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Kotimaassa on 930 ennakkoäänestyspaikkaa. Koronan takia monessa kunnassa voi äänestää ulkona tai drive in -periaatteella.

Kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.6. Silloin äänestäjä saa äänestää vain siinä paikassa, joka on mainittu postitse tulleessa äänioikeusilmoituksessa.

Ota äänestyspaikalle kuvallinen henkilökortti.

Vaalien tulokset vahvistetaan 16.6.

Valtuustot aloittavat työnsä elokuun alussa.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka