Epari tapasi SJK:n eteläamerikkalaiset pelaajat ja kysyi, miten kausi tulee menemään – vastaus: Comienza el partido, SJK aspira medalla

SJK aloittaa kautensa Veikkausliigassa 3.5. maanantaina. Joukkueessa taituroi myös kolme pelaajaa Etelä-Amerikasta.

Epari yhytti tulkin ja kävi jututtamassa hyväntuulisia pelimiehiä heidän äidinkielellään, espanjaksi. Samalla irtosi otsikkoon vetävä kommentti, vapaasti käännettynä: Ottelut alkavat, SJK hakee mitalia.

Cristhian Valencia, Rodrigo Arciero ja Murilo Santos pallottelevat OmaSp Stadionin nurmella. Haastattelu on sovittu Seinäjoen jalkapallokerhon treenien jatkeeksi.

Kentälle päästyämme tulkki Julio Vallejo Medina aloittaa välittömän läpänheiton pelaajien kanssa.

Toimittaja sen sijaan – silkkaa pohjalaisuuttaan – jää sivummalle mumisemaan sitä, mitä googlesta on ehtinyt espanjaksi opetella: – Hola! Que tal? Mi nombre es Tero...

Soperrus kuitenkin palkitaan. Syntyy hyvä pelinavaus, johon vastataan samalla mitalla:

– Tervetuloa, moimoi, mita kuuluu, pelaajat heittävät suomeksi.

Kaikkia naurattaa. Jatkoksi on helppo iskeä nyrkkitervehdykset.

Lyhyen fotosession jälkeen sovimme, että miehet tulevat yksi kerrallaan haastatteluun kertomaan tunnelmiaan Seinäjoesta ja tulevasta futiskaudesta.

Pelaajat lähtevät suihkuun ja vaihtamaan siviilejä ylleen. Sillä välin on hetki aikaa jutella aiheesta päävalmentaja Jani Honkavaaran kanssa.

SJK:n riveissä on monia ulkomaalaisia pelaajia. Siksi joukkueen yhteinen kieli on englanti, jota myös eteläamerikkalaiset nyt opiskelevat.

Ilmeneekö kansainvälisessä joukkueessa koskaan kielimuuria?

– Totta kai. Niin kuin kaikissa muissakin ammateissa tai kulttuurien kohtaamisissa, meilläkin esiintyy kielimuuria, Honkavaara sanoo.

– Tai oikeastaan kysymys on kulttuurisista eroista. Latinalaisessa Amerikassa on tietyt toimintatavat, joten pelaajat saattavat olettaa, että täällä toimitaan samoin. Tällöin he tulkitsevat tilanteita omien koodiensa mukaan. Ja vaikka kuinka juurta jaksain selitetään, joka asia ei välttämättä aukea pelaajille heti, valmentaja jatkaa.

– Näissä kohdin kielimuuri ylitetään parhaiten avoimella toimintakulttuurilla. Se tarkoittaa, että meillä saa kysyä, yrittää ja erehtyä, Honkavaara perustelee.

Lopuksi pakollinen kauden avausutelu valmentajalle: Mikä on SJK:n tavoite kaudella 2021?

– Mitalit ovat mielessä. Heti avausottelussa KTP:tä vastaan täytyy näyttää, mistä meidät on tehty.

Uudet pelaajat esittelyssä:

Cristhian ”Cris” Valencia, numero 15

29-vuotias toppari saapui Suomeen tammikuussa Kolumbian pääsarjaseura Cucuta Deportivosta.

Tähänastisen urasi kohokohta?

– Sopimus SJK:n kanssa. Olen ollut ammattilaisena kuudessa eri seurassa, mutta tämä on ensimmäinen sopimukseni Eurooppaan.

Suurin esikuvasi pelaajana?

– Paolo Maldini Italiasta.

Mikä on ollut parasta Suomessa?

– Rauha ja hiljaisuus ja sää. Lumi on kaunista. En ollut ennen nähnyt lunta. Myös se, että Suomessa ihmiset kunnioittavat toisiaan. Se on tärkeää.

Mitä toisit Kolumbiasta Suomeen?

– Seinäjoki on kaunis kaupunki, joka tuntuu sopivan perheille hyvin. Toivon, että saisin tänne myös oman perheeni, vaimon ja lapset.

Miten vietät vapaa-aikaa?

– Opiskelen laskentatoimea tulevaisuutta varten. Kuuntelen salsaa ja merengueta. Tykkään tanssia.

Paras paikka Seinäjoella, ellei stadionia lasketa?

– Oma koti. Nautin kotoilusta kun ei ole pelejä tai treenejä.

Suosikkiruokasi Suomessa?

– Olen syönyt täällä esimerkiksi todella hyvää kasvispastaa.

SJK:n sijoitus kaudella 2021?

– Kolumbiassa on kauden alla sanonta: Niin haluat aloittaa kuin lopettaa – eli voittaa. Tavoitteemme on taulukon yläsijoilla.

– Etelä-Amerikassa futis on kuin uskonto. Tiedän, ettei asia ole täällä ihan niin, mutta toivottavasti fanit tulevat kannustamaan meitä. Yleisöstä saa lisävoimaa, vaikka olisi väsynyt.

Rodrigo ”Rodri” Arciero, numero 3

28-vuotias laitapuolustaja tuli Seinäjoelle alkuvuodesta Argentiinan pääsarjan Banfieldista.

Tähänastisen urasi kohokohta? – Kun kirjoitin ensimmäisen sopimukseni vuonna 2013 ja lauoin ensimmäisen maalini ammattilaisena.

Suurin esikuvasi pelaajana?

– Javier Zanetti Argentiinasta.

Mikä on ollut parasta Suomessa? – Kaunis luonto, ja se, miten hyvin kaikki asiat toimivat. Arvostan esimerkiksi sitä, kuinka tehokkaasti suomalaiset kierrättävät roskia.

Mitä haluaisit tuoda kotimaastasi Argentiinasta Suomeen?

– Perheeni ja ystäväni. Ja paljon herkullista mate-teetä.

Miten vietät vapaa-aikaa?

– Opiskelen englantia ja matkustan Suomessa tyttöystäväni kanssa. Olemme jo käyneet paikoissa kuten Helsinki, Tampere, Vaasa, Turku ja Rovaniemi. Ne ovat vähän isompia kuin Seinäjoki, mutta viihdyn täällä. Lempipaikkani on Kyrkösjärvi.

Suosikkiruoka Suomessa?

– Uunilohi. Tosin kaikki ruoka on hyvää täällä. Erikoista on vain se, kun ruuan kanssa juodaan maitoa ja leivälle pannaan voita.

SJK:n sijoitus kaudella 2021?

– Taistelemme Top 3 -sijoituksista. Vahvuuksiamme ovat joukkuehenki ja ammattimaisuus. Lähdemme jokaiseen peliin kuin loppuotteluun – haluamme voittaa.

– Myös henkilökohtaisesti minulla on isot odotukset tästä kaudesta. Haluan pelata hyvin ja ottaa paikan Suomen kentiltä pitkäksi aikaa.

Murilo ”Muri” Santos, numero 22

25-vuotias brasilialaispuolustaja Murilo Henrique de Araunjo Santos siirtyi SJK:hon Espanjan 3. divisioonan CF Ourensesta.

Tähänastisen urasi kohokohta?

– Sopimus Seinäjoelle. SJK on ensimmäinen pääsarjajoukkueeni. Se tuntuu hyvältä.

Suurin esikuvasi pelaajana?

– Pelé, tietysti Brasiliasta.

Mikä on ollut parasta Suomessa?

– Täällä on rauhallista ja ihmisillä on paljon kunnioitusta toisiaan kohtaan. Arvostan sitä. Suomen sää on jännä: Juuri oli kylmä, sitten tuli kesä, kunnes taas satoi lunta.

Mitä haluaisit tuoda Brasiliasta Suomeen?

– Perheeni, vaimon ja viisivuotiaan poikani. Myös ystäviä olisi kiva saada käymään ja istumaan stadionille.

Miten vietät vapaa-aikaa?

– Rentoudun kotona, pelaan joskus pleikkaria, käyn kahvilla kavereiden kanssa. Suosikkipaikkani Seinäjoella on Ideapark.

Suosikkiruokasi Suomessa?

– Uunissa paistettu lohi. Sitä voisi syödä loputtomiin.

SJK:n sijoitus kaudella 2021?

– Tavoite on voittaa tarpeeksi monta ottelua, että kauden loputtua olemme mitaleilla – SJK aspira medalla.

– Faneille pelaaminen hienolla stadionilla on iso osa ammattilaisfutista. Osaan sanoa suomeksi tärkeitä sanoja, kuten tervetuloa ja kiitos. Ne haluan sanoa kaikille seuran faneille ja katsojille.

– Tulkaa kannustamaan ja auttakaa meitä voittamaan pelejä.

Teksti, Tero Hautamäki