Eparin teltalla tärähtää – MäSä iskee jalan alle lukijakonsertissa

Nautin elämästä, hetkestä kiitävästä / enkä paikalleni jää. //

Näin laulaa MäSä Duo -kappaleessa Nautin elämästä. Sama pätee duon esiintymiseen. Pelimannit nauttivat lavalla, eikä paikoilleen jää sen enempää soittaja kuin yleisökään.

– Joku on sanonut, että meidän soitossa ja laulussa piisaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita laadukkaasti ladottuna, viulisti Kyösti Järvelä toteaa.

– Se on ihan mukavasti sanottu.

Järvelä on kotoisin Kaustiselta, mutta on asunut jo pitkään Ilmajoella. Duon toinen puolisko on haitarinsoittaja Lauri Kotamäki Lapualta.

MäSä syntyi vuonna 2014, kun miehet tapasivat Folklandialle vievän festaribussin takapenkillä. Viisituntisen jammailun jälkeen lyötiin kättä päälle, että tästä se lähtee, mä ja sä, meidän duo.

Sittemmin yhtye on soittanut kaikkialla festivaaleista harjannostajaisiin ja rapujuhlista ristiäisiin, minne vain tiukkaa pelimannisoundia on haluttu. Ahkerasti esiintyvällä MäSällä on faneja pitkin Suomea viisivuotiaista yhdeksänkymppisiin.

– Kummasti tämmöinen modernisoitu folk kelpaa joka paikkaan. Aluksi joillain voi olla ennakkoluuloja, että mitä tämä on, mutta ei ihmiset kauaa mieti, kun musiikki koppaa jalan alle, Järvelä kertoo.

– Ehkä siitä silloin tulee taas sitä kansan musiikkia – erikseen kirjoitettuna.

MäSän hyvin menestynyt ykköslevy Eläköön saa odotettua jatkoa tänä syksynä.

– Uuden levyn äänityksiin Härmään on tarkoitus lähteä suoraan Eparin teltalta, Järvelä paljastaa.

Tuleva albumi julkaistaan 12. marraskuuta alkavalla Suomen kiertueella. Levyllä on mukana myös seinäjokelaisen muusikon, Juhani Lautamajan, sävellys ja sanoitus Taivahan tanssilavat.

Pelimannin taivasmatkasta kertovan folk-iskelmän lisäksi levylle tulee koko kirjo eri musiikkityylejä Radioliikenteen häirintäpolkasta Juice Leskisen kuplettiin Voi, jospa jostain.

– Aateltiin Laurin kanssa, että istahdetaan vastatusten, pannaan kaks mikkiä väliin ja soitetaan laulut suoraan purkkiin. Se on silloin aitoa ja konstailematonta, Järvelä suunnittelee.

Hän on sitä mieltä, että myös studiossa on hyvä pitää musiikillisesti hauskaa.

– Pelimannisoitto ei ole koskaan ryppyotsaista. Ei edes silloin kun soitetaan vakavasta aiheesta.

 

MISSÄ

Mäsä esiintyy perjantaina 6.9. Keskikaupungin yö -tapahtumassa Eparin teltalla osoitteessa Koulukatu 10.

Teltta löytyy Ilkan toimitalon edustalta torille päin avautuen. Soittotuokiot alkavat kello 18, 19 ja 20. Tarjolla mehua ja keksejä.

Säävaraus: sateen sattuessa tilaisuus siirretään sisätiloihin Epstorille. Tällöin kuullaan vain yksi pidempi konsertti kello 18 alkaen. Kaikkiin konsertteihin on vapaa pääsy.

 

Teksti: Tero Hautamäki