Uutiset

Erilaisen joulukalenterin luukut ovat kolminumeroisia koodeja – heti alkuun joulunodottaja haastetaan xy-koordinaatistotehtävällä

Uuden joulukalenterin kuvitus sopii sekä joulu- että mysteeriteemaan.
  • Epari

Kyseessä ei ole tavallinen kalenteri, vaan seikkailuntäyteinen Joulumysteeri. Ideana on luoda jännitystä joulunodotukseen arvoituksen muodossa. Kalenteri haluaa herätellä pelaajissa sitä samaa taiantuntua, jota lapsuuden jouluissa koettiin.

Tarkoitus on selvittää, kuka vei maailman kilteimmän lapsen lahjan Joulupukin lahjavarastosta. Arvoitus saadaan selville suorittamalla erilaisia tehtäviä.

Joulukalenteri on pakattu mustaan laatikkoon, jota koristavat mysteerin hahmot. Synkkä yleisilme virittelee pelaajia teemaan. Sisältä paljastuu tummaan silkkipaperiin kääritty joulukalenteri sekä apuvihko mysteerin selvittämiseen.

Kalenterin luukuissa ei ole tavallisen joulukalenterin tapaan lukuja 1-24. Tämän kalenterin luvut ovat numerokoodeja, joista suurin on 951. Harva on pidellyt käsissään joulukalenteria, jonka luukkujen luvut ovat kolminumeroisia.

Peli alkaa xy-koordinaatisto -tehtävällä, jonka ratkaisemalla selviää ensimmäinen avattava luukku. Tehtävät vaativat jonkin verran matemaattisia kykyjä, sillä monet sisältävät paljon lukuja.

Jokaisesta luukusta avautuu yhden rikosepäillyn kuva ja jokin symboli. Nämä tiedot vievät eteenpäin pelissä ja johdattavat uusiin tehtäviin.

Vaikka Joulumysteeri on peli, se on samalla myös perinteinen joulukalenteri. Pohjalla on idea siitä, että kalenterista aukeaa yksi luukku päivässä. Kun vihjeitä alkaa paljastua ja niitä pääsee yhdistelemään, voi kuitenkin tulla houkutus avata useampi luukku päivässä.

Toimitus kiittää kalenterin tekijöitä luovasta ideasta. Tosin jotkut tehtävistä antoivat vähän liikaakin haastetta.

Joulukalenteriperinne sai alkunsa Keski-Euroopassa 1800-luvun puolivälissä. Kalenterin vähemmän kaupallinen tarkoitus on lievittää lasten jännitystä, joka muuten kohdistuisi pelkästään jouluaattoon.

Joulukuu onkin takuulla ainoa kuukausi vuodessa, jolloin joka ikinen lapsi osaa heti kertoa, monesko päivä kuuta on meneillään.

Ensimmäinen lasten adventtikalenteri tuli markkinoille syksyllä 1947. Sitä koristi ruskea piparkakkutalo. 1980-luvulla paperisen adventtikalenterin rinnalle tuli suklaakalenteri, ja 2010-luvulla luukkuihin alettiin piilotella erilaisia pienesineitä. Kehitys jatkuu eikä sille ihan heti näy loppua.

Siiri Keltamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka