Etelä-Pohjanmaa siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen – Sairaanhoitopiiri iski nyrkin pöytään: yli 20 hengen kokoontumiset pannaan, joukkueurheilu tauolle, väki etätöihin ja maskit kasvoille

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on viikon sisällä todettu runsaasti koronavirustartuntoja. Alueella on edetty epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Koronatilanne on pahentumassa Etelä-Pohjanmaalla niin paljon, että alueella epidemia on saavuttanut kiihtymisvaiheen. Etelä-Pohjanmaalla on todettu yhteensä 110 koronatartuntaa.

Tähän saakka sairaanhoitopiiri on kannustanut ihmisiä toimimaan vastuullisesti, ettei tilanne pahene. Ilmeisesti asukkaat eivät kuitenkaan sitoutuneet tarpeeksi noudattamaan ohjeita ja tilanne paheni merkittävästi. Nyt sairaanhoitopiirin niin sanottu nyrkki-ryhmä on iskenyt kovat suositukset pöytään. Nyrkkiin kuuluu edustajia sairaanhoitopiiristä, alueen kolmesta terveyskeskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksesta, aluehallintovirastosta ja ely-keskuksesta.

Muutama päivä sitten sairaanhoitopiiri päätti, että kasvomaskeja on käytettävä kaikissa yleisötilaisuuksissa kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumissa ja seurakuntien tilaisuuksissa. Koronan voimakkaan leviämisen takia Nyrkki antoi tiistaina vahvan suosituksen siirtyä etätyöhön ja pistää joukkueurheilu tauolle. Sairaanhoitopiiri suosittelee, ettei yli 20 hengen kokoontumisia järjestetä edes ulkona. Suositukset ovat voimassa lokakuun loppuun saakka.

– Toivomme, että aluehallintovirasto ja kunnat harkitsevat yli 50 hengen kokouksien ja julkisten tilaisuuksien kieltämistä tartuntatautilain nojalla, kertoo ylilääkäri Matti Rekiaro.

Sairaanhoitopiirissä viime päivinä todetuista tartunnoista suurin osa on peräisin Ylläkselle tehdyiltä ruskaretkiltä. Eilen tiistaina todettiin kuusi tartuntaa. Ne liittyvät pääsääntöisesti Vaasan ja Seinäjoen ammattikorkeakoulujen opiskelijatartuntoihin.

Sairaanhoitopiirissä ollaan huolestuneita ensi viikolla alkavasta koululaisten syyslomasta ja siihen liittyvästä matkailusta.

– Matkustaminen tuo tartuntoja maakuntaan, joten myös vapaa-ajan matkustamista tulisi tarkoin harkita. Olemme sairaanhoitopiirissä erittäin huolestuneita lähialueiden kiihtyvästä tartuntatilanteesta, Rekiaro kertoo.

Seinäjoen sairaalassa on tällä hetkellä muutama koronapotilas. COVID-19-näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan noin 30 000. Eilen tutkittiin 222 näytettä.

Nyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on 14 vuorokauden seurannassa 17/100 000 asukasta. Vaasan sairaanhoitopiirissä vastaava luku on 115.

Eilen Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin 70 uutta tartuntaa. Sairastuneet ovat 19–23-vuotiaita. Altistuneiden määrä on kasvanut niin suureksi, että kaikkien jäljittäminen alkaa olla mahdotonta.

Virpi Kupiainen-Ämmälä