Fiestan menestysreseptin salaisuus julki – Seinäjokisia kiinnostaa katkaravut ja lihan maku

Seinäjoen keskustasta löytyy ravintola, joka on perheravintolan perikuva. Huhtikuussa auennut Fiesta on perustettu kolmen sisaruksen voimin. John Bisnar vastaa ravintolan toiminnasta ja Leah Bisnar-Eliaz ja Anne Bisnar työskentelevät ravintolan kokkeina.

Filippiiniläisiä makuja tarjoava Fiesta avattiin keskellä koronakriisiä, mutta sisarukset näkivät mahdollisuuden vaikeuksien keskellä.

– Saimme tilaisuuden kokeilla, miten toimintamme pyörii. Kokit tutustuivat keittiöön ja näimme, miten ruokalista otetaan vastaan. Vaikka myynti oli vähäistä, opimme, miten voimme palvella asiakkaita parhaiten, John avaa.

Ravintolan nimi on peräisin espanjankielisestä fiesta-sanasta, joka tarkoittaa juhlavaa tapahtumaa.

– Valtiomme on ollut Espanjan omistuksessa yli kolme vuosisataa ja espanjalaisuutta pidetään tärkeänä osana kulttuuriamme, John jatkaa.

Filippiiniläissyntyinen kolmikko on muuttanut Suomeen vuorotellen. John puhuu hyvin suomea ja siskokset opettelevat kieltä päivittäin.

– Pidän kielen oppimista tärkeänä osana kulttuurin oppimista, John sanoo.

John on tullut Suomeen opiskelemaan ympäristöinsinööriksi seitsemän vuotta sitten, mutta vaihtoi pian sairaanhoitajaopintoihin ja valmistui kolme vuotta sitten.

– Tein koulun harjoittelun Seinäjoella ja sitä kautta päädyin tänne.

Leah päätyi Vaasaan kymmenen vuotta sitten opiskelemaan kokiksi. Myös sisaruskatraan kuopus Anne aloitti Vaasan englanninkielisellä linjalla kokinopinnot muutama vuosi siskonsa vanavedessä.

– Aloitin jo opiskelujen lomassa työnteon henkilökohtaisena avustajana ja kokkina. Minulla ja Leahilla on kertynty kokemusta erilaisista ravintoloista, Anne kertoo.

Vaasassa asuu myös yli vuosikymmenen Suomessa asunut neljäs sisarus Imee. Hän ei ole mukana ravintolan arjessa, mutta hänen miehensä työskentelee Fiestassa kokkina.

Bisnarin perheen äiti omistaa ravintolan Filippiineillä. Ravintolan menestyksen ansiosta heidän äitinsä pystyi auttamaan lapsiaan kouluttautumaan hyvin kotimaassa sekä lähtemään ulkomaille opiskelemaan.

– Meillä oli tapana auttaa keittiössä koko perheen voimin aina, kun oli mahdollista. Tämä toimi inspiraationa Fiestalle, Leah kertoo.

Aina sisarusten kokoontuessa yhteen he puhuivat ravintolasta, jota voisi kutsua omaksi paikaksi.

– Kulttuurissamme juhlavien tapahtumien aikana valmistetaan erilaisia ruokia ja kutsutaan kaikki syömään. Halusimme ravintolaamme samanlaisen sisäänkutsuvan ilmapiirin, John avaa ravintolan visiota.

Vuosia lakeuksilla asustanut John näki tilaisuuden ravintolan avaamiselle tulleen, kun kuuli Keskuspuistikon kupeisen Fitwokin lopettavan.

– Minusta täältä on puuttunut lounaspaikka, jossa olisi mukava viettää myös iltaa mielenkiintoisen ja maukkaan ruoan äärellä.

Ravintolan asiakaskunta kasvaa jatkuvasti. Ilmapiiri ja keskeinen sijainti ovat vetäneet ravintolaan monia ohikulkijoita.

– Uskon lokaation auttaneen asiakkaiden saamisessa. Olemme saaneet uusia asiakkaita myös puskaradion avulla, Leah uskoo.

Jokaisella sisaruksella on ravintolaan omistussuhde. Päätöksen takana on käytännöllinen syy.

– On erilaista työskennellä oman menestyksen eteen kuin vain palkkalistoilla. Silloin sille antaa kaikkensa, John pohtii.

Sisarussuhteet auttavat ravintolan arjessa monin tavoin. Bisnarit tuntevat toisensa ja ymmärtävät toisiaan, minkä vuoksi kommunikaatio on mutkatonta. Erimielisyydet selvitetään yhdessä.

– Joskus joudun toimimaan sovittelijana muiden nahistelussa. Tiedättehän millaisia siskokset voivat olla, John nauraa.

Aasialaisen ruuan ystäville ja uusista makuseikkailuista kiinnostuneille ruokaa tarjoavan Fiestan maut ovat iskeneet seinäjokisten makunystyröihin. Asiakkailta saatu palaute on ollut myönteistä.

– Keittiössä keskitymme enemmän lihojen ominaisen maun korostamiseen ja tekstuuriin suussa kuin mausteiden käyttämiseen. Esimerkiksi chiliä käytämme aika vähän, ettei se peitä lihan makua, Anne ja Leah selittävät.

Asiakkaiden suosikkiannoksia ovat olleeet muun muassa filippiiniläiset kevätrullat ja nuudelit, mustekalapalat sekä kaikki katkarapuja sisältävät annokset.

– Monet asiakkaat ovat pitäneet järkyttävän paljon omalla reseptillä tehdystä valkosipuli-katkaravusta. Katkarapua sisältävät ruokalajit ovat saaneet kehuja myös eksoottisesta ulkonäöstään. Katkarapu on suuressa osassa yhdessä erikoisimmista ruuistamme, jossa kastike on maustettu sen lisäksi murskatuilla makrilleilla.

Sanna Keisala