Hienosti menee! Ylilääkäri antaa ruusuja alueen väelle koronakurin noudattamisesta

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on nyt niin hyvä, että alueella päästiin tiistaina siirtymään kiihtymisvaiheesta perustasolle. Sairaanhoitopiirin mielestä kiitos siitä kuuluu vastuullisesti käyttäytyneille asukkaille.

Vaikka suurin osa maasta kamppailee koronan nopeaa leviämistä vastaan, niin Etelä-Pohjanmaalla tilanne on pysynyt vakaana kolmisen kuukautta. Välillä tartunnoissa on ollut nollapäiviä, pahimmillaan testikoneet ovat näyttäneet plussaa kymmenkunta kertaa vuorokaudessa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Matti Rekiaro iloitsee asiasta. Tilanne näyttää nyt niin hyvältä, että sairaanhoitopiirin koronanyrkki päätti tiistaina, että alueella voidaan siirtyä koronaepidemian luokittelutasolla kiihtymisvaiheesta alimmalle eli perustasolle. Etelä-Pohjanmaa on ollut kiihtymisvaiheessa marraskuun lopusta saakka. Suuri osa maasta on nyt joko kiihtymisvaiheessa tai epidemialuokituksen pahimmalla tasolla eli leviämisvaiheessa.

Luokituksen alentaminen on koko maahan nähden hyvin poikkeuksellista.

Rekiaro sanoo, että alueen hyvä tilanne on suurelta osalta alueen asukkaiden ansiota.

– Haluan ojentaa sairaanhoitopiirin puolesta ruusun jokaiselle. Väki on ollut vastuullista ja noudattanut ohjeita. Palkkaa siitä nautitaan nyt.

Rekiaro harmittelee, ettei löydä tarpeeksi mahtipontisia sanoja osoittaakseen kiitollisuuttaan.

– Täällä on talvisodan henkeä. Tehdään niin kuin on toivottu ja ajatellaan, että yhdessä saadaan ongelma ratkaistua. Hyvänä porkkanana on se, että saamme viettää huomattavasti vapaampaa elämää kuin vaikka Helsingissä.

Terveydenhuollon näkökulmasta katsottuna Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on hyvä. Asiat on saatu järjestettyä epidemian kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Yksi iso asia on se, että Seinäjoen sairaalaan hankittiin heti epidemian alkuvaiheessa omia laitteita koronatestien analysointiin. Niiden ansiosta testitulos saadaan tällä hetkellä noin 14 tunnissa. Usein tulos tulee huomattavasti nopeammin.

– Tässä olemme esimerkiksi Vaasaa selvästi paremmassa asemassa. He joutuvat ostamaan testien analysoinnin muualta ja se pidentää vastauksen saantia. Jos tuloksen tulossa kestää kauan, se nostaa kynnystä testiin menemiseen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on 15 terveydenhuollon organisoimaa testipaikkaa. Lisäksi testejä otetaan yksityisillä terveysasemilla.

– Testiverkosto on hyvä, mutta siitä ei ole apua, jos ihmiset eivät mene testiin. Tässäkin on kiittämisen aihetta. Välilukuun suhteutettuna Etelä-Pohjanmaalla tehdään enemmän testejä kuin esimerkiksi Vaasassa, vaikka tautitilanne on siellä paljon pahempi. Meillä testeihin hakeutumista ei ole vähentänyt edes epidemiatilanteen helpottuminen, Rekiaro selvittää.