Huomenna uurnille – seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tiistaina

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys alkaa huomenna tiistaina ja päättyy lauantaina 10. marraskuuta.

Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2500 ympäri Suomea. Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on ennen äänestämistä todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Varsinaisena vaalipäivänä 18. marraskuuta voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

Ensi kertaa seurakuntavaaleissa äänioikeutettuna on lähes 200 000 nuorta 16–19-vuotiasta äänestäjää. Heistä noin puolet on alle 18-vuotiaita.

– Tämä on jo kolmas kerta, kun nuoret saavat äänestää seurakuntavaaleissa. Toivotaan, että nuoret huomaavat käyttää ääntänsä ja tuovat vanhempansakin vaaliuurnille, seurakuntavaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira kommentoi.

Seurakuntavaaleissa on tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone, joka auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa. Seurakuntavaaleissa on yhteensä 16 700 ehdokasta. Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista.

Vaaleilla valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle 2019-2022. Itsenäisessä seurakunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää vaaleissa seurakunnan jäsenistä valittu kirkkovaltuusto.

Varsinaisena vaalipäivänä 18. marraskuuta voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa.

>>>>>>> Stashed changes