Uutiset

Hyppy uudelle uralle – Rehtori Pasi Kivisaari lähti edustamaan Arkadianmäelle

Tuore kansanedustaja Pasi Kivisaari kuvattiin iloisena uuden työpaikkansa rappusilla ensimmäisen kansanedustajakautensa alkaessa. Kuva Hanne Salonen/ Eduskunta
  • Epari

Kansanedustajien kausi on puolessa välissä. Ensi kertaa tulessa oleva Pasi Kivisaari kertoo, millaista työ eduskunnassa on ollut.

Eduskuntavaalit käytiin keväällä 2019. Kärjen koulun rehtori Pasi Kivisaari valittiin ensimmäistä kertaa kansanedustajaksi. Edessä olivat heti tiukat hallitusneuvottelut, joissa Kivisaari vastasi keskustan ryhmän puolesta kulttuurista, liikunnasta ja nuorisoasioista.

– Olin vasta valittu kansanedustaja, pitkän vaalikamppailun läpi käynyt mies, joka vielä opetteli kravattisolmun tekoa ja eksyili eduskunnan käytävillä, Kivisaari naureskelee.

Eduskunnassa tuoreita kansanedustajia perehdytettiin tehtäviinsä. Kivisaari huomasi jo ensimmäisenä työpäivänään, että talon henkilökunta oli opetellut kuvien avulla jokaisen kansanedustajan nimen.

– Minua puhuteltiin heti nimelläni, eikä esittäytymistä tarvittu.

Ensimmäisenä työlistalla oli eduskunnan käytäntöjen opettelua.

– Eduskunnan työskentelykulttuuri on vuosikymmenien aikana hioutunut sellaiseksi kuin se nykyään on. Talon kulttuuri on arvokasta ja vakaata, mutta kovin ketterä muutoksille se ei ole, Kivisaari pohtii.

Kivisaari luonnehtii eduskuntataloa on pieneksi kaupungiksi. Siellä työskentelee ja vierailee tuhansia ihmisiä päivittäin. Korona-aika on hiljentänyt talon.

– Tilanne on samanlainen kuin muissakin ammateissa. Etätyö on lisääntynyt. On etäkokouksia, maskeja, turvavälejä ja hygieniaa. Edustajakauteni leimaavin asia on olla korona-ajan kansanedustaja.

Kansanedustajaa harmittaa, ettei hän koronan takia ole voinut ottaa vastaan vierailijaryhmiä.

– Ne ovat tämän työn mauste ja piristävä tuulahdus kotimaakunnasta.

Vaasan vaalipiirillä on kahdeksan prosentin edustus eduskunnan 200 jäsenestä. Keväällä 2019 valitusta kuudestatoista kansanedustajasta toinen puoli on uusia.

– Vaalipiirissä on puolueesta riippumatta hyviä ja osaavia kansanedustajia. Arvostan seinäjokelaista kollegaani Paula Risikkoa, jonka kanssa saan tehdä työtä sivistysvaliokunnassa. Risikko on valiokunnan puheenjohtaja, Kivisaari kertoo.

– Myös oman puolueeni edustajien Antti Kurvisen ja Mikko Savolan kanssa teemme läheistä yhteistyötä. Alueemme kansanedustajat kokoontuvat säännöllisesti ja kokoamme yhteisesti ajettavia asioita.

Kivisaaren mukaan kansanedustajan ja kuntapoliitikon on hyvä oivaltaa, että yksinäiset sudet eivät saa aikaan muuta kuin yksinäistä ulvontaa. Siksi on osattava tehdä yhteistyötä ja kunnioitettava muita.

Kivisaari asuu viikot Helsingissä erossa perheestään. Vaikka perheen pojat ovat jo melkein omilla jaloillaan, tunnustaa mies potevansa välillä huonoa omatuntoa ollessaan pois kotoa.

– Teen paljon töitä, eikä työajan rajoittamiselle ole mahdollisuutta. Työni vastuullisuus on valtava. Olen kuitenkin sitä mieltä, että etuoikeutettu työ kuuluu hoitaa täysillä ja säästelemättä. Joskus huomaan, että olen väsynyt ja stressaantunut. Silloin lähden lenkille tai kuntosalille. Se laskee kierroksia.

Uutisia lukiessa ja eduskunnan keskusteluja seuratessa tulee väkisin mieleen, onko hallituksen ja opposition keskinäinen nokittelu teatteria? Pasi Kivisaari ei ole samaa mieltä.

– Eduskunnan etikettiin kuuluu, että maata johtaa hallitus. Opposition tehtävänä on sparrata sitä parempiin suorituksiin. On selvää, että joka suunnasta tulee tahallisia ja laskelmoituja pöyristymisiä. Niiden tavoitteena on ymmärtää väärin tai tuoda hyvätkin tavoitteet esille kielteisessä valossa.

Kivisaari harmittelee, että monet kansalaiset muodostavat politiikasta kuvan pelkästään eduskunnan kyselytunnin perusteella.

– Itse olen ystävystynyt monen opposition kansanedustajan kanssa ja huomannut, että sielläkin on paljon hienoja ihmisiä.

Kuka?

Pasi Petteri Kivisaari

Syntyi 1971 Lapualla

Asuu Seinäjoella

Perhe: vaimo ja kaksi poikaa

Harrastukset: juoksulenkkeily, kuntosalilla käynti ja kirjallisuus

Ensimmäisen kauden kansanedustaja (Keskusta)

Virkavapaalla Kärjen koulun rehtorin virasta

Sivistysvaliokunnan ja tulevaisuusvaliokunnan jäsen, suuren valiokunnan varajäsen

Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Muistiliiton varapuheenjohtaja

Motto: ”Elämä on epätasaisesti valoisa.”, Pentti Saarikoski

Raimo Hautanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka