Uutiset

Ilo alkavasta kesälomasta voi karata käsistä viikonloppuna – Pelisäännöt kannattaa sopia etukäteen

Lämpö, kesä ja vapaus! Siinä elementit kaikelle kivalle. Kuvituskuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Koululaiset juhlivat lukuvuoden päätöstä viikonloppuna. Kotiin jäävien vanhempien kannattaa olla valppaina ja pitää puhelin päällä.

On vain muutama päivä siihen, kun koululaisten ja opiskelijoiden odotettu kesäloma alkaa. Kun nuorilta kysyy loman tärkeimpiä elementtejä, niin listalle nousevat kaverit, lämpö, uiminen, vapaus, jäätelö ja mopoilu.

Päihteet eivät listalle pääse. Ne kuuluvatkin vain harvoin alaikäisten suvisuunnitelmiin. Tuleva viikonloppu voi tehdä poikkeuksen, koska nuorilla on tapana juhlia kesälaitumille pääsyä suurissakin porukoissa.

– Kaveripaine tai kokeilunhalu saattavat vaikuttaa päihteiden kokeilemiseen, tietää Seinäjoen kaupungin erityisnuorisotyöntekijä Raisa Mäkynen.

Asiantuntija huomauttaa, että nuoret eivät välttämättä ajattele, miten päihteet vaikuttavat omaan kehoon, harkintakykyyn tai ihmissuhteisiin. Asioista on hyvä jutella avoimesti kotona.

– Kannattaa sopia kotiintuloajoista, viikkorahojen käytöstä sekä kodin pelisäännöistä. Sopikaa myös, mitä tapahtuu, jos säännöistä ei pidetä kiinni. Jos nuori tulee kotiin päihtyneenä, siirrä keskustelu seuraavalle päivälle.

Nuorten lisäksi myös vanhemmat kokevat ympäristön painostusta. Jos huoltaja tietää lapsensa tekevän illan aikana tuttavuutta alkoholin kanssa, aikuiset pohtivat usein, olisiko parempi käydä itse Alkossa kuin tavallaan pakottaa lapsen hankkimaan viinaa vierailta.

– Alkoholin ostaminen ja tarjoileminen alaikäiselle on lain mukaan kiellettyä. Älä koskaan osta alkoholia alaikäiselle lapsellesi. Mikäli vanhemmat tarjoilevat tai ostavat lapselle alkoholia, viestittävät he samalla, että lapsen alkoholinkäyttö on hyväksyttävää, Mäkynen opastaa.

Alkoholin ja muiden päihteiden kanssa touhutessa sattuu ja tapahtuu. Poliisi toivoo, että juhlimaan lähtevien alaikäisten vanhemmat ovat tavoitettaessa varsinkin tulevana viikonloppuna.

– Vastatkaa myös tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun. Soittaja voi olla esimerkiksi poliisi tai nuorisotyöntekijä, poliisi tiedottaa.

Poliisi toivoo myös malttia koulujen päättymisviikonlopun viettoon.

– Pitkään jatkunut koronapandemia ja etäkoulu ovat varmasti rasittaneet monia. Pandemia ei kuitenkaan ole vielä ohitse. On syytä edelleen olla varovainen ja noudattaa viranomaisten suosituksia ja ohjeita. Poliisi kannustaa juhlimaan koulujen loppua tänäkin vuonna ilman lähikontakteja pienessä piirissä, poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta sanoo.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antamat koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset päättyvät keskiviikkona. Epidemia ei silti ole vielä ohi.

– Kun juhliminen on päihteetöntä ja terveysturvallista, koronatartunnan ja onnettomuuksien riski pienenee päättäjäisiltanakin, poliisi muistuttaa.

Mopot ja mopoautot laajentavat nuorten liikkumisaluetta nopeasti. Aikuisena itseään pitävien nuorten on vaikea hyväksyä, että vanhemmat haluavat tietää missä jälkikasvu viettää aikaa. Jos nuorelle sopii, yksi vanhempien hermoja säästävä ratkaisu on napsauttaa puhelimesta seuranta-toiminto päälle. Sen ansiosta huoltaja näkee omasta puhelimestaan lapsensa olinpaikan reaaliajassa.

Raisa Mäkynen kehottaa vanhempia tutustumaan jälkikasvunsa kavereihin ja heidän vanhempiinsa.

– Ole yhteydessä lapsen ystävien vanhempiin, mikäli lapsi on menossa heidän luokseen yökylään. Voitte myös sopia yhteisistä pelisäännöistä esimerkiksi kotiintuloaikojen tai pelaamisen suhteen.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka