Uutiset

Influenssa kannattaa muistaa koronasta huolimatta – Rokotukseen pitää varata henkilökohtainen aika

Parhaimmillaan rokote estää lapsilla ja työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä.
  • Epari

Influenssaepidemia kaataa petiin jopa puoli miljoonaa suomalaista.

Koronatilanteesta johtuen tänä vuonna ei voida järjestää tavanomaisia kausi-influenssan massarokotuksia. Aiemmasta poiketen rokotukset annetaan ajanvarauksella.

Rokotukset hajautetaan nyt 10 eri toimipisteeseen Seinäjoen ja Isonkyrön alueella. Rokotuspaikkoja ovat Y-talo, Myllyparkki, Kasperin neuvola, Joupin neuvola, Pajuluoman neuvola, Kirkonkrannin aikuisneuvola, Peräseinäjoen terveyspalvelukeskus, Ylistaron terveyspalvelukeskus, Nurmon terveyspalvelukeskus sekä Isonkyrön neuvola.

Rokotukset alkavat lauantaina 14. marraskuuta.

– Ensisijaisesti oma aika pitää varata netin kautta. Tällöin pitää olla huolellinen, että saa ajan varatuksi itselleen sopivaan paikkaan. Kellään ei ole syytä huoleen, aikoja ja rokotteita varataan niin, että varmasti kaikille riittää, kertoo hoitotyön johtaja Marketta Mäenpää Seinäjoen Y-talosta.

Jos henkilöillä ei millään ole mahdollisuutta nettiajanvaraukseen, heille tarjotaan mahdollisuus tilata aika puhelimitse. Tätä varten avataan oma numero, joka ilmoitetaan ensi viikolla.

Lapset ja lapsiperheet rokotetaan omassa lastenneuvolapisteessä. Sinne perheiden toivotaan varaavan ajan netin kautta.

Asiakkaiden tulee noudattaa annettua ajanvarausaikaa täsmällisesti. Ei siis tulla etukäteen, ja lisäksi poistutaan rokotuspaikalta heti, kun on kulunut 15 minuuttia rokotuksen annosta.

Saattajat tulevat rokotuspaikalle vain silloin, kun se on aivan välttämätöntä. Sairaana ei saa tulla rokotuksille. Jokainen laittaa kotoa lähtiessään maskin kasvoilleen ja huolehtii omalta osaltaan turvaväleistä.

Maksutonta kausi-influenssarokotusta suositellaan riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähimmäisilleen.

Influenssaepidemia kaataa vuosittain jopa puoli miljoonaa suomalaista sängyn pohjalle. Erityisesti korona-epidemian aikana kannattaa ottaa influenssarokote, joka suojaa tehokkaimmin niin rokotteen ottajaa kuin hänen lähipiiriäänkin.

– Tavalliseen flunssaan verrattuna influenssa alkaa äkillisemmin, oireet ovat rajumpia ja ne kestävät pidempään. Korkea kuume, voimakas lihassärky ja väsymys ovat tyypillisiä influenssan oireita, kuvailee yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Tehokkain keino suojautua influenssalta on ottaa rokote, joka parhaimmillaan estää lapsilla ja työikäisillä 5–8 influenssaa kymmenestä. Ikääntyneillä rokotus voi auttaa estämään jopa joka toisen influenssan.

Maksuttoman rokotteen saavat: 65 vuotta täyttäneet, 0,5–6 vuoden ikäiset lapset, raskaana olevat naiset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri, varusmiespalveluksensa aloittavat sekä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Lisäksi rokotetta tarjotaan henkilöille, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa, kuten vastaanottokeskuksissa ja vankeinhoitolaitoksissa.

Muut kuin edellä mainitut voivat itse hankkia rokoteaineen apteekista ja tulla rokotuspaikalle, missä toimenpide on ilmainen.

Rokoteaine vaatii reseptin, jonka saaminen vaihtelee kuntakohtaisesti. Esimerkiksi Seinäjoella resepti voidaan tilata apteekin kautta. Tämän hetken suosituin rokote maksaa apteekissa vajaat 17 euroa.

Juuri nyt rokotteista myydään monin paikoin ei-oota, mutta tilanne voi muuttua jo ensi viikolla.

Mikke Nöjd Tero Hautamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka