Itse tehty kasvomaski ei suojaa koronalta, mutta vähentänee pisaratartunnan riskiä

Hengityssuojaimista on tullut muoti-ilmiö. Maskien kautta voi viestiä paljon persoonallisuudestaan.

 

Värikäs, raidallinen, tekstillä vai tähtikuviolla? Piristäisikö päivääsi, jos hammashoitajan tai kynsiteknikon kasvoilla olisi suojamaski, jonka kuviona olisi viikset, parta, suukkosuu tai firman logo?

Koronaviruksen takia tavallisen kansankin keskuudessa yleistyneet hengityssojaimet ovat saaneet käsityöläiset valmistamaan maskeja itse. Ohjeita niiden tekemiseen leviää sosiaalisessa mediassa ja Youtube-videoilla.

Malleja ja värejä on on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Yksi on koristellut pinkin suojaimen romanttisella pitsillä, toisen maskin teksti käskee koronaa siirtymään takavasemmalle. Kolmas käyttää maskia asusteena ja valmistaa lempivaatteisiinsa sointuvat suojaimet.

Unique Style -ompelimon yrittäjä Anita Kuuru ilmoitti Facebookissa, että voi valmistaa myös kasvosuojia.

– Korona on vienyt töitä. Juhlia on peruununut. Kevään julista ole tietoa eikä vaatteita vielä uskalleta teettää. Ajattelin, että ammattiompelijana voi toki valmistaa myös kasvomaskeja.

Kuuru korostaa asiakkaille, ettei käsityönä tehty maski estä virusten ja bakteerien pääsyä kankaan läpi.

– Valmistan maskit tiiviistä puuvillasta, joka on kaksinkerroin. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä materiaali näin käytettynä on suojaavin.

Miksi asiakkaat haluavat kangasmaskeja, jos niiden tehoon ei voi luottaa?

– Ihmiset ovat peloissaan ja maski luo turvallisuudentunnetta. Pisaratartuntaa ne voivat ehkäistä. Kun yskii maskiin, on sama kuin yskäisisi hihaan, Kuuru pohtii.

Nainen on huomannut, että maailman muodin huippunimen Dioria ja Pradaa myöden ovat esitelleet maskejaan.

– Tuskin kukaan uskoo niiden tehoon koronataistelussa, mutta esimerkiksi katu- ja siitepölyä kangaskin estää kulkeutumasta nenään saakka.

Korona sai muidenkin kuin terveydenhuoltoalan ammattilaisten huomion kiinnittymään kasvomaskeihin myös länsimaissa. Kuuru uskoo, että näin on pandemian jälkeenkin.

– Monissa ammateissa käytetään kevyitä maskeja. Olisihan se mukavaa, jos esimerkiksi hammashoitaja tai kynsiteknikko voisi maskilla tuoda persoonallisuuttaan ensiin.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

 

Lue lisää hengityssuojaimista ja koronasta Eparissa 8.4.2020