Joko oli liukasta? – Uuden lain mukaan talvirenkaiden vaihdossa katsotaan keliin eikä kalenteriin

Talvirenkaat pitää vaihtaa autoon jo marraskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Uusi tieliikennelaki toi kesäkuussa voimaan astuttuaan muutoksia myös talvirenkaiden käyttöön. Lain mukaan ajoneuvon renkaiden vaihto ei ole enää sidottu kalenteriin, vaan ajokeliin.

Talvirenkaita pitää tästä syksystä alkaen käyttää marras-maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää. Aiemmin niin sanottu talvirengaspakko oli voimassa joulukuusta helmikuuhun. Uudessa laissa talvirenkaiden käyttöaika piteni kahdella kuukaudella, mutta jos tiet ovat sulat ja ajokeli hyvä, kesärenkailla voi päästellä läpi talven.

– Laki korostaa kuljettajan harkintaa, joten viimeistään lokakuun lopulla kannattaa katsoa säätiedotuksia tarkkaan. Sää voi edelleen muuttua yllättäen ja jäätä on jossakin silloin, kun lämpötila laskee nollaan. sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Nastarenkaita saa käyttää aina kun sää tai keli sitä edellyttää. Nieminen pitää lakiuudistuksessa joustavuuden lisäksi hyvänä sitä, että se voi vähentää teiden kulutusta ja tiestä irtoavaa katupölyä, jos esimerkiksi nastoilla ei ajeta suotta sulalla kelillä.

Laki antaa autoilijoille vallan lisäksi ison vastuun. Kuskin on syytä miettiä menojaan etukäteen.

– Jos tiedossa on pitkä reissu toiselle puolelle Suomea, voi talvirenkaat olla järkevää vaihtaa alle ennen lähtöä. Jos taas ei aio vaihtaa renkaita koko talveksi, on syytä miettiä, millä pääsee liikkumaan pakkas- ja lumisadepäivinä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan vajaa kolmannes autoilijoista ei ole tietoinen uudistuneista rengassäännöistä. Lähes joka kolmas vastaaja arveli, että vaihtaa talvirenkaat vain, jos sää niin vaatii. Hieman yli puolet vastaajista kertoi vaihtavansa renkaat kuten ennenkin ja käyttävänsä niitä läpi talvikuukausien. Jotkut arvelivat muuttavansa renkaanvaihdon ajankohtaa aikaisempaa myöhemmäksi.

Viisivuotias on vanha

Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä – tai jo sitä harkitessa – on hyvä tarkistaa kesä- ja talvirenkaiden kunto.

Urasyvyyden ja rengaspaineiden lisäksi on tärkeää pitää silmällä renkaan yleistä kuluneisuutta ja ikää. Jos talvirenkaalla alkaa olla ikää viisi vuotta, kannattaa säännöllisen ajajan harkita renkaiden vaihtoa.

– Rengas menettää ominaisuuksiaan vuosien kuluessa ja esimerkiksi vanhan renkaan jarrutusmatka voi olla huomattavasti uutta pidempi, kertoo Nieminen.