Joulupuu kaatuu! – Lukijat kertovat, miten yhteiselo kissojen ja joulukuusen kanssa sujuu

Kissa + joulukuusi = mahdoton yhtälö? Ei ollenkaan, jos on kekseliäs ja varautuu vaaratilanteisiin ennakolta. Joulukuusi aiheuttaa harmaita hiuksia monelle kissanomistajalle. Kiipeilyä ja saalistamista rakastavat lemmikit sen sijaan ovat tupaan kannetusta puusta innoissaan. Kuusi on niiden silmissä jättikokoinen kiipeilypuu ja leluilta näyttävät koristeet suorastaan kutsuvat leikkimään.

Konstit ovatkin monet, kun kissaperheet pohtivat, miten joulukuusen ja kissan yhteiselo onnistuisi. Yksi kiinnittä kuusen varmuuden vuoksi siimalla seinään, toinen ripustaa metrin mittaisen kuusen roikkumaan katosta ja kolmas korvaa puun joulukuusikuvaisella verholla. Rohkeimmat ottavat riskin, mutta varautuvat samalla leikin tiimellyksessä kaatuvaan kuuseen.

Epari kyseli Facebookin kissaryhmissä eläinperheiden joulukuuseen liityviä kokemuksia. Vastaukset olivat hupaisia ja sangen helyyttäviä.

– Meidän Martta kiipeää aamupalan jälkeen kuuseen istuskelemaan. Tekokuusen vahvat, metalliset oksat kestävät hyvin nelikiloisen kissan painon, kertoo Jyrki Leppä.

Leppä asuu Suomen joulukaupungissa Turussa. Kyseessä on kissan ensimmäinen joulu. Vielä ei siis ole tietoa, pysyykö kuusi pystyssä loppiaiseen saakka.

– Pallot saavat pääosin olla rauhassa. Aluksi Martta yritti nyhtää kuusen alimpia oksia, mutta jätti ne rauhaan, kun suihkutin niihin kissakarkoitetta. Vaasalaisen Sanna Hongan maine coon -rotuinen Andy-kissa on jo ehtinyt kaatamaan kuusipuun. Ei ihme, sillä kissa painaa liki seitsemän kiloa.

– Sen jälkeen kuusi on pysynyt pystyssä ainakin toistaiseksi. Koristeista kerään joka ilta puolet lattialata ja laitan ne takaisin kuuseen. Sen näköinen kuusi sitten onkin, mutta en luovuta. Kuusi on ja pysyy, Honka kertoo.

Niina Lahti-Röyskö ei liioin aio kissojensa päättää kuusen paikkaa, vaikka kissat kaatavat sen tämän tästä.

– Nopeusennätys tältä vuodelta on puoli tuntia, viiden kissan kanssa Seinäjoen Halkiosaaressa asuva nainen kertoo suu hymyssä.

Lahti-Röyskön ison kuusen sisuksiin katoaa helposti koko kissakatras.

– Kun kuusi on tarpeeksi tuuhea, niin hyvin mahtuu eikä ketään näy. Kissojen läsnäolon tietää vasta siitä, kun puu alkaa täristä ja joku hyppää puolivälistä ulos. Toistaiseksi kuusi koristeineen on säilynyt ehjänä, muutama pallo toki on varastettu parempaan käyttöön. Palloja löytyy vielä kesälläkin.

Kirsi Seppänen Helsingistä heräsi viikko sitten kovaan rytinään ja arvasi heti, että Orvokki-kissa on kaatanut kuusen.

– Orvokin mielestä kuusi tietenkin vain pyörtyi. Orvokki otti vastuun onnettomuustutkinnasta ja tarkkaili tilannetta pitkään.

Seppänen sanoo, että joulussa on Orvokin mielestä monta ihanaa asiaa.

– On puu, jossa kasvaa erivärisiä palloja ja joilla saa leikkiä. Orvokilla on myös herkkuja sisältävä joulukalenteri.

Lisää kuvia lukijoiden kissoista ja joulukuusista voit katsoa Eparista 16.12.20. Samasta lehdestä löydät myös vinkit kissojen ja joulukuusten sopuisaan yhteiseloon.

Vrpi Kupiainen-Ämmälä