Uutiset

Julkkis syntyy villasta

Mika Tommola kävi haastattelemassa Sanni Kallosta kymppiuutisten loppukevennykseen Mika Tommola. Hänen mukanaan Pekka Pouta matkasi kohti MTV3-kanavan Huomenta Suomi -lähetyksen studiota.
  • Epari

Käsityömessut alkavat Seinäjoella huomenna perjantaina. Areenassa on nähtävänä ainakin Sanni Kallosen julkisuuden henkilöistä tekemiä näköisnukkeja.

Michael Monroe, Michael Jackson, Lauri Tähkä, Antti Tuisku, Sauli Niinistö ja kymmenkunta muuta julkisuuden henkilöä istuvat rivitaloneliön olohuoneessa. Kaikkien tuntemat miehet paikalle koonnut Sanni Kallonen ei ota arvovieraistaan paineita. Tarjoiluista, siivouksesta ja puheenaiheiden keksimisestä ei tarvitse murehtia, sillä Kallonen tuntee vieraat kirjaimellisesti läpikotaisin. Nainen on valmistanut näköishahmot villasta neulahuovuttamalla.

Neulahuovutus on uusi tapa huovuttaa villaa. Perinteisessä huovutuksessa veden ja saippuan liukastamaa villaa hangataan käsin vaakatasossa. Neulahuovutuksessa kuidut saadaan kiinnittymään toisiinsa villaa pistelemällä. Neulan kärkiosassa on pieniä väkäsiä, jotka tartuttavat kuituja toisiinsa. Lopputuloksena hahmo tiivistyy ja siihen pystyy lisäämään pieniäkin yksityiskohtia. Neulahuovutuksella villaa voi työstää kolmiulotteisesti muovailumassan tavoin. Hahmojen ja koristeiden teko onnistuu aloittelijaltakin.

Kallonen valmisti ensimmäiset näköisfiguurit reilu vuosi sitten.

– Ensin syntyi rintakoruun sopivia pieniä hahmoja. Ensimmäinen näköisnukke syntyi melkein vahingossa. Olin kuunnellut koko kesän Queenia ja päätin kokeilla millainen näköishahmo Freddie Mercurysta tulisi. Pian Freddie istui sylissä, Kallonen nauraa.

Onnistumisen kokemus innosti tekemään lisää hahmoja.

– Tutkin henkilön kasvonpiirteitä eri suunnista otetuista valokuvista. Ensin muotoilen pään ja kasvot. Seuraavaksi alan tekemään vartaloa rautalangasta. Täytteenä käytän vanua, joka myös huopuu hyvin. Villat säästän pintakerrokseen.

Kallosen käsissä syntyneet hahmot ovat pääasiassa puolen metrin mittaisia. Antti Tuiskusta tuli vahingossa metrin pituinen.

– Ensin nuket suurenivat ja niistä tuli erikokoisia, Kallonen avaa tilannetta.

Mikään muu ei ole syntynyt ilman perusteellista taustatutkimusta ja tarkkaa harkintaa: Tuiskun käsivarren tatuointi on pienoismalli oikeasta. Mercuryn vyön tähdet kimaltelevat aitojen lailla. Monroe pitää käsissään höyryävää lattekuppia, koska Kallonen sai selville, että se on miehen lempijuoma.

Yhden nuken valmistamiseen kuluu muutamasta päivästä parisen viikkoa.

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka