Uutiset

Juomavesi riittää

Juomakäyttöön ei hanavettä rajoiteta. Nurmikkojen kastelut kannattaa vesijohto- vedellä nyt jättää sikseen. Kuva Timo Annanpalo
  • Epari

Helteiden pitkittyessä myös pohjavedet laskevat, joten kotihanojen juomavettä ei kannata nyt pihanurmen kasteluun haaskata.

Suomessa on meneillään poikkeuksellisen kuuma ja helteinen kesä, joka on lisännyt veden käyttöä. Samalla sekä pohja- että pintavedet ovat laskussa, koska vähäiset sateet imeytyvät suoraan rutikuivaan maaperään.

Seinäjoen Veden johtaja Juha Santtila antaa miettimisen aihetta kotitalouksille käyttö- ja juomaveden käytön suhteen.

– Nyt on fiksua miettiä veden käyttöä, jotta ei kastella nurmikkoja vesijohtovedellä. Myös autojen pesua kotipihoissa vesijohtovedellä kannattaa lykätä helteiden loppuun asti.

Seinäjoen Vesi ostaa 90 prosenttia vedestä Lakeuden Vedeltä. Kymmenen prosenttia Seinäjoen Vesi saa omista pohjaveden ottopisteistä Nurmosta, Peräseinäjoelta ja Ylistarosta. Lakeuden Vedeltä Seinäjoelle ostettava pohjavesi johdetaan Kauhajoelta, Kurikasta ja Ilmajoelta.

Teollisuudelle Seinäjoen Vesi ottaa vettä myös Nurmonjoesta, ja tulevaisuudessa myös Kyrkösjärvestä, mutta nämä vedet eivät tule asukkaiden kotitalouskäyttöön.

Lakeuden Vedellä on menossa hanke, jonka tarkoitus on tuottaa vettä Karvian suunnalta. Karvian pohjavettä käytetään siis tulevaisuudessa myös Seinäjoen Veden asiakkaiden kotitalouksissa, jos hanke etenee suunnitellusti.

– Toivottavasti saamme Karvian vettä käyttöön mahdollisimman pian, Santtila sanoo.

Teksti Jussi Mustikkamaa

Lue koko juttu näköislehdestä tai keskiviikon Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka