Kaikille avoin ulkokuntosali nousi kampusalueelle - asiantuntija: Tää on varmasti Seinäjoen paras ulkosali

Idea ulkokuntosalista lähti alun perin SeAMKin ja SAMOn liikuntasihteeri Liisa Reinolalta, joka muiden koulujen innoittamana ryhtyi tuumasta toimeen.

– Esimerkiksi Tampereen Hervannassa on vastaavanlainen ulkokuntosali kampuksen lähellä. Sen äärellä tulin ehkä hieman kateelliseksi ja totesin, että hei, mekin tarvitsemme tällaisen, Reinola naurahtaa.

Vaikka idea tulikin Reinolalta, toteuttivat SeAMK ja SAMO hankkeen yhdessä Seinäjoen kaupungin kanssa. Kustannukset jaettiin SeAMKin ja kaupungin kesken puoliksi ja kaupunki vastasi myös salin perustöistä.

Kuntosali haluttiin linkittää jokirannan ulkoilureitteihin ja sopiva paikka sille löytyikin tyhjäksi jääneeltä tasaiselta kaistaleelta Framin F- ja H-rakennusten välistä.

Ulkokuntosalia ei ole tarkoitettu pelkästään SeAMKin opiskelijoille vaan se on vapaasti kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä.

– Tämä sali tarjoaa kaikille kaupunkilaisille mahtavan liikuntapaikan, Reinola kertoo.

Salilta löytyy välineet monipuoliseen ja haastavaan Crossfit-tyyppiseen harjoitteluun. Esimerkiksi painonnostoa varten salilla on neljä eripainoista levytankoa.

– Tärkein kriteeri välineiden valinnassa oli se, että halusin jotain erilaista. Kaupunki tarjoaa eri paikoissa erilaisia välineitä, mikä palvelee kaikenlaisia liikkujia.

Välineiden lomaan on sijoitettu myös kaksi opastetaulua, joista löytyy yhteensä 19 erilaista WODia eli niin sanottua päivän treeniä. Jokaisessa treenissä on kuva laitteesta ja liikkeestä sekä toisto- ja kierrosmäärät.

– WODeista löytyy myös QR-koodit, joiden kautta pääsee katsomaan ohjevideoita, Reinola neuvoo.

Ulkokuntosali on ollut kaupunkilaisten kovassa käytössä ja myös opiskelijat ovat löytäneet sen koronasta huolimatta. Reinola on saanut kuulla salista paljon hyvää palautetta.

– Olen kuullut paljon juttuja, että aina, kun joku ihmettelee, että mikä ihmeen ulkokuntosali niin vastaus on, että no se mahtava sali F:n ja H:n välissä! Reinola hehkuttaa.

Fysioterapeutti Niko Vähämaa Fysio2000:lta arvioi Kampusrannan ulkokuntosalin Seinäjoen ykköseksi.

– Täällä voi tehdä monipuolisen treenin koko kropalle ja kokenutkin kuntosaliharjoittelija pärjää täällä hyvin. Kyllä tää on Seinäjoen paras ulkosali, Vähämaa arvioi.

Näin kesäaikaan hienolla säällä Niko Vähämaa käyttää ulkokuntosalia vähintään kerran viikossa. Joskus hän käy siellä myös asiakkaidensa kanssa.

– Tätä paikkaa voi pitää niin ikään alkusysäyksenä sellaiselle, joka on pohtinut salikortin hankintaa. Jos tässä pääsee vauhtiin, niin sitten pääsee myös normaalilla salilla. Tekniikkapuoli pitää kuitenkin olla aina kunnossa, Vähämaa painottaa.

Kampusrannan ulkokuntosalin on tarkoitus palvella kaikentasoisia ja kaikenlaisia liikkujia.

Uusia ja näyttäviä ulkokuntosalilaitteita on juuri ilmestynyt myös Hyllykallion pururadalle.

Teksti ja kuva:

Emilia Tuomikoski