Kaikki rakkaudentunnustukset eivät ole totta – unelmien prinssi paljastuu usein huijariliigaksi

Onko sinulla ollut niin hyvä tuuri, että olet kotisohvalta saanut komean ja varakkaan nigerialaisprinssin pauloihisi? Ikävä tuottaa pettymys, mutta todennäköisesti viestien takana on rahojasi kyttäävä huijariliiga.

 

Tietokoneiden ja älypuhelimien avulla ihmisiä huijaavista varoitellaan koko ajan, mutta silti Pohjanmaankin poliisilaitoksella selvitellään huijaustapauksia lähes viikoittain. Viime vuonna kirjattiin 538 petostapausta, joiden tekopaikaksi on nimetty internet.

– Nettirikokset ovat lisääntyneet vuosi vuodelta, huokaa viestintäpäällikkö Mikael Appel Pohjamaan poliisista.

Mies uskoo, etteivät läheskään kaikki huijaukset tule poliisin tietoon. Syynä on häpeä. Omasta tyhmyydestä ei ole helppo kertoa muille.

Useimmat huijaukset perustuvat rakkauteen. Uhrina on usein yksin asuva iäkkäämpi nainen, joka ei ole kuullut vuosi kausiin miehen suusta tulleita kehuja.

– Sitten ulkomailla asuvaksi komentajakapteeniksi esittäytynyt mies vannoo rakkautta. Hän pyytää rahaa matkustaakseen ihastuksensa luo. Suomalaisnaiselle huijaus selviää usein vasta lentokentällä, kun miestä ei näy eikä kuulu. Siinä vaiheessa nainen on saattanut maksaa huijausliigalle 150 000 euroa. Rahoja on miltei mahdotonta saada takaisin, Appel harmittelee.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 8.1.2020