Kaksi uutta koronatartuntaa Etelä-Pohjanmaalla – Suojamaskien käyttöohjeet päivitettiin epidemian kiihtymisen varalle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin myöhään eilen illalla kaksi uutta koronavirustartuntaa. Toinen tartunnoista liittyy viimeisimpään tartuntaketjuun, toisen tartunnan lähde on ulkomailta.

Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 72. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä muutamia koronaviruspotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu t 25 733. Eilen tutkittiin 518 näytettä.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos on päivittänyt suositusta kasvomaskien käytöstä. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Ohjeet on tarkoitettu alueellisille viranomaisille hyödynnettäväksi, kun ne arvioivat alueensa epidemiatilannetta ja antavat alueillaan suosituksia maskin käytöstä.

Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

– Kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti, muistuttaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Virpi Kupiainen-Ämmälä