Kaksi uutta koronatartuntaa – Ylilääkäri: ”Kaikki kevään torjuntakeinot ovat edelleen välttämättömiä”

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa tänään torstaina. Tartunnan lähteet ovat todennäköisesti peräisin maakunnan ulkopuolelta. Altistuneet on jäljitetty ja eristämis- ja karanteenitoimenpiteet on toteutettu. Sairaalahoidossa ei ole koronapotilaita. Tartuntojen kokonaismäärä on tällä hetkellä 53.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 13 130. Eilen keskiviikkona tutkittiin 556 näytettä. Luvussa on mukana sekä sairaanhoitopiirin mikrobiologian laboratoriossa että ulkopuolisissa laboratorioissa tutkitut näytteet.

Todetuista tartunnoista neljä on ilmennyt noin viikon sisällä.

– Koronavirustartuntojen kasvu, vaikkakin hienoinen, osoittaa sen, että kaikki kevään torjuntakeinot, ovat edelleen välttämättömiä, painottaa ylilääkäri Matti Rekiaro.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on koronaepidemian aikana annettu kolmisensataa karanteenipäätöstä taudille altistuneille.

– Kun joku sairastuu, kartoitetaan, keiden kaikkien kanssa henkilö on ollut tekemisissä yli 15 minuuttia alle kahden metrin etäisyydellä ilman suojaimia. He kaikki ovat lähialtistuneita ja joutuvat karanteeniin, selvittää infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Sairaanhoitopiirin asiantuntijat toivovat, että paikalliset lataisivat koronavirussovelluksen älypuhelimiinsa. Se julkaistaan 31. elokuuta.

Sovelluksen avulla ihmiset voivat vaikuttaa koronan leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Virpi Kupiainen-Ämmälä