Uutiset

Kalevan Navetassa tutustutaan tunteita herättävään taidemuotoon – Köysien sylissä mieli rentoutuu

Shibaria kuvaillaan sidontataiteeksi. Saara Kantanen on antanut tälle asetelmalle nimeksi Pionit. Kantanen on kuvassa itse.
  • Epari

Kalevan Navetassa tutustutaan rohkeaan ja Suomessa uuteen taidemuotoon, shibariin eli taidesidontaan. Epari haastatteli tapahtumassa esiintyvää Saara Kantasta.

Tuot sidontataiteen Seinäjoelle esityksen muodossa. Mitä performanssilta voi odottaa?

– Esityksessä nähdään perinteistä japanilaista, kahden ihmisen välistä vuorovaikutuksellista sidontaa, Saara Kantanen selvittää.

– Sidonta on tasa-arvoista ja toista kunnioittavaa, mutta esityksessä näkyvät myös meille luonteenomaiset roolit: puolisoni Jarno hallitsee ja ottaa vastuun, minä alistun ja annan itseni hänen käsiinsä. Tunnelma ja musiikki vievät katsojan matkalle.

Järjestät tapahtumassa lisäksi sidontatyöpajan. Mitä on luvassa?

– Workshopissa harjoittelemme perussolmuja ja sidontoja. Työpajaan voi osallistua ilman aiempaa kokemusta. Tutustumme köysien avulla omaan kehoon. Halutessaan voi kokeilla sitoa myös parin kanssa. Lisäksi käymme läpi turvallisuusasioita ja juttelemme sidontaan liittyvistä ennakkoluuloista ja peloista.

– Köysiä saa lainata ja ostaa mukaan kotiin. Sidomme lattialla, joten rennot vaatteet, kuten trikoot tai verkkarit, ovat parhaat.

Miten suomalaiset ovat ottaneet vastaan sidontaharrastuksen?

– Shibarista ollaan todella kiinnostuneita. Kurssit usein vähän jännittävät, mutta kun opetustilanne on rento ja turvallinen, monet kokevat sidonnan miellyttäväksi ja innostuvat jatkamaan myös kotona, Saara Kantanen kertoo.

– Moni on saanut sitomisesta mukavan harrastuksen. Köysien sylissä keho tuntuu erilaiselta, aistit herkistyvät ja tunteet voimistuvat.

– Parisidonnassa keskitytään teknisen sidonnan lisäksi keskinäiseen kommunikointiin ja dynamiikkaan. Kun toinen sitoo ja toinen antaa kehonsa käytettäväksi, tarvitaan äärimmäistä luottamusta molemmin puolin. Parin kanssa sidonta on aina kommunikaatiota, sanattomien viestien tulkintaa.

Olet todennut, että shibarilla on positiivisia vaikutuksia. Millaisia?

– Sidonta voi olla taidetta, jossa harjoitellaan kauniita solmuja, asetelmia ja esteettistä nautintoa, Kantanen avaa.

– Sitominen on myös matka, jossa ajalla ei ole merkitystä. Arkiset askareet unohtuvat ja mieli rentoutuu. Parhaassa tapauksessa avautuu mielen lukkoja: jokin sisällä liikahtaa, asiat selkenevät ja tapahtuu vapautuminen, shibariartisti jatkaa.

– Sidonta ei varmasti korvaa terapiakeskusteluja, mutta kehollisena ja konkreettisena menetelmänä se voi tukea ja rauhoittaa mieltä. Parisidonta voi myös vahvistaa parin keskinäistä yhteyttä, ja auttaa näkemään toisen uudella tavalla.

Voivatko mielen lukot avautua shibarin avulla?

– Köysien kosketus ja sitojan läheisyys saattavat herättää seksuaalisia tuntemuksia. Jos oma seksuaalisuus on kateissa, sitominen voi auttaa sen löytämisessä, Kantanen sanoo.

– Jos sidottavalla on menneisyydessä traumaattisia kokemuksia, kuten raiskaus tai kiinnipito, voidaan tilanne toisintaa turvallisessa luottamuksellisessa tilassa. Tällöin sidottavalla on mahdollisuus vaikuttaa sidonnan kulkuun ja tarvittaessa vapautua köysistä milloin itse haluaa.

– Trauman käsittely kehon kautta saattaa palauttaa turvallisuuden tunteen kehoon ja mieleen. Sidonta päättyykin usein helpotukseen ja onnellisuuden tunteisiin, jopa lohdulliseen itkuun, Kantanen tietää.

Pitääkö olla erityisen kinky aloittaakseen shibariharrastuksen?

– Olen koettanut avata shibarin maailmaa puhumalla siitä avoimesti. Ei tarvitse olla mitenkään erikoinen taikuri pystyäkseen toteuttamaan yksinkertaisia sidontoja.

– Eikä tarvitse olla erityisen kinky! Olen saanut itse köysistä niin paljon, että haluan jakaa sitä myös muille. Japanissa mestarit opettavat shibaria oppilailleen tiettyjen sääntöjen ja oppien mukaisesti.

Harrastuksesta on tullut sinulle elämäntapa. Miten köydet näkyvät elämässäsi?

– Köydet tosiaan ovat elämässäni joka päivä. Opiskelen sidontoja, kokeilen ja harjoittelen, teen itsesidontaa. Tutkin kuvia, mietin tekniikkaa. Teen sidontahoitoja muille, pidän itsesidontakursseja naisille sekä sidontaa pareille ja pariskunnille.

– Sitten kun meillä on yhteistä aikaa puolisoni kanssa, hän sitoo minua, Kantanen paljastaa.

– Silloin sessio voi olla tekninen harjoitus tai intensiivinen sidonta, jonka aikana minä päästän langat käsistäni ja saan nauttia.

MISSÄ?

Sidottu – sidontataidetapahtuma järjestetään lauantaina 8.5. Kalevan Navetan Hugo -salissa. Shibari on japanilainen sidontataiteen muoto, joka on intiimiä ihmisen iholla tapahtuvaa toimintaa. Tapahtumassa nähdään kaksi erilaista shibariperformanssia, jotka alan ammattilaiset Saara ja Jarno Kantanen, sekä Amy May tuovat katsojille esittävänä taiteena. Tilaisuuden ikäraja on K18. Ovet aukeavat klo 18.

Katri Korvola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka