Kännykkäkuski ajaa riskillä

Kun ajat autoa, keskity siihen. Muutaman sekunnin vilkaisu älypuhelimeen tuplaa onnettomuusriskisi.

Liikenteessä muutaman sadan metrin matkallakin ehtii tapahtua paljon. Tilanteet muuttuvat hetkessä ja siksi katseen pitäisi seurata tapahtumia herkeämättä. Moni vilkuilee tästä huolimatta älypuhelintaan tämän tästä. Osa ajattelee jopa pystyvänsä keskittymään liikenteeseen ja kirjoittamaan samaan aikaan tekstiviestejä. Tämä moninkertaistaa onnettomuuteen joutumisen riskin.

– Kun katse siirtyy kännykkään, kirjaa samalla itsensä ulos liikenteen seuraamisesta. Jos jotain yllättävää tapahtuu, ei ehdi reagoida kuin viime tipassa, jos silloinkaan, varoittaa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Monella on tapana kaivaa älypuhelin esille, jos joutuu hetkenkin jonottamaan. Houkutus näprätä puhelinta jokapäiväisen tylsän ajomatkankin aikana on suuri, etenkin, jos puhelin piippaa.

– Kännykän merkkiääni puhuttelee hälytysjärjestelmäämme. Siksi liikenteen kännykättömyys tulisikin ratkaista ennen ajoon lähtöä laittamalla puhelin äänettömälle ja ulottumattomiin, Jääsekeläinen vinkkaa.

Kolmasoja käyttää puhelinta ajaessaan

Liikenneturva selvitti kännykän käytön yleisyyttä suomalaisten kuljettajien keskuudessa viime vuoden lopulla. Kuljettajista lähes kaksi kolmesta kertoo käyttävänsä puhelinta ajaessaan jollain tavoin. Heistä neljä kymmenestä kertoo joutuneensa vaaratilanteeseen kuluneen vuoden aikana puhelimen ajonaikaisen käytön takia.

– Vaaratilanteet liittyivät yleisimmin havainnoinnin herpaantumiseen, nopeuden alentumiseen ja ajolinjan pettämiseen. Osa tilanteista oli hyvin vaarallisia. Kävelijöitä ei esimerkiksi oltu huomattu riittävän ajoissa, Jääskeläinen tietää.

Liikenneturva kampanjoi heti vuoden alkuun tarkkaavaisemman liikenteen puolesta Kun ajat, aja -kampanjalla. Sen tarkoitus on muistuttaa, että puhelimen kanssa seurusteleva kuljettaja ajaa silmät kiinni.