Uutiset

Kaupunginteatterilla iloitaan kokoontumisrajoitusten lievennyksestä – Toimitusjohtaja: ”Toivo paluusta normaaliin otti aimo askeleen”

Humiseva Harju -näytelmän kevään viimeiset esitykset nähdään lauantaina. Kuvassa näyttelijät Jussi Jätinvuori ja Heidi Ajanto. Kuva Jukka Kontkanen
  • Epari

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiistaina ilmoittamat uudet yleisötilaisuuksien osallistujarajoitukset sallivat yleisötilaisuuksien järjestäminen 50 henkilölle Etelä-Pohjanmaalla kesäkuun alkuun saakka. Yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia saa huomisesta alkaen järjestää edellyttäen, että kaikkien toimintaan osallistuvien on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta.

Päätös mahdollistaa Seinäjoen kaupunginteatterin esitystoiminnan avaamisen laajemmalle yleisölle. Teatterilla päätöksestä ollaan huojentuneita.

– Toivo paluusta normaaliin otti samalla aimo askeleen. Mahtavaa on myös, että kevään viimeiset Humiseva harju -näytökset lauantaina päästään esittämään isommalle yleisölle, toimitusjohtaja Milla Hautala iloitsee.

Seinäjoen kaupunginteatterin Alvar-salin katsomossa on toteutettavissa kahden metrin turvaetäisyys seurueiden välillä. Vaaditut hygieniakäytännöt on Seinäjoen kaupunginteatterissa huomioitu jo viime syksystä lähtien. Yleisöltä edellytetään maskin käyttöä katsomossa ja vain terveenä teatteriin saapumista.

Humiseva harju -näytelmän kaksi näytöstä esitetään lauantaina 15. toukokuuta. Niihin on edelleen mahdollista saada lippuja.

Toukokuun Peppi Pitkätossu -näytökset puolestaan ovat loppuunmyytyjä ja niihin sisäänpääsy joudutaan edelleen arpomaan. Nyt katsomoon pääsee kuitenkin huomattavasti isompi katsojamäärä kuin viime viikkoina, jolloin sisään on voitu ottaa vain 20 katsojaa kerrallaan.

Vaikka kesä on vasta tulossa, ohjelmistossa varaudutaan jo suven jälkeiseen elämään. Kaupunginteatteri tuo syksyllä kantaesitykseen Natalil Lintalan kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Hyvinvointivalhe. Aiheeltaan hyvinkin ajankohtainen esitys kertoo sairaanhoitaja Saijasta, joka toisista huolehtiessaan kadottaa itsensä.

Hyvinvointivalhe pohtii ulkoisten odotusten hallitsemaa aikaamme mustan komedian keinoin. Mia Vuorelan tulkitsemaa Saija hallitsee paitsi kaiken, myös kaikkea. Hän on kantava voima niin työpaikallaan päivystyksessä kuin tyylikkäässä kodissaankin, jossa kasvattaa kolmea lastaan ja vartioi alkoholistimiestään. Kaiken tämän lisäksi Saija on arkeaan kuvaava ja hyvinvointivinkkejä jakava sometähti.

Näytelmän keskiössä on ulkoaohjautuvuus.

– Ihmisellä on kyky sopeutua erilaisiin tilanteisiin, mikä on hyvä asia. Joskus siitä voi kuitenkin muodostua vahingollinen käyttäytymismalli ja toimintahäiriö. Tällöin ihminen elää elämäänsä ulkoisen ilmiön tai ihmisen hallitsemana. Niin on käynyt Saijalle, kuvailee Natalil Lintala.

Saijan elämä romahtaa miehen raitistuessa ja lasten alkaessa itsenäistyä.

– Tutkimusten mukaan läheisen toipuminen kestää pidempään kuin alkoholistin oma toipuminen. Jos rohkenee päästää irti totutusta, oma ääni on mahdollista löytää uudelleen, tietää itsekin päihderiippuvuudesta kärsinyt Lintala.

Hyvinvointivalheen ensi-ilta on 10. syyskuuta Elissa-näyttämöllä. Näytelmä on kiertue-esitys, joka on tilattavissa muualle maakuntaan.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka