Uutiset

Kaupunki niukkuuskuurille – Työntekijöiden säästövinkit: torikansi kylmäksi, turhat kokoukset ja kahvipullat pois, kouluruuan jämät myyntiin...

Keskustassa asioivat ja yrittäjät ovat pitkään toivoneen parkkimaksujen poistamista. Säästösyistä niitä ehdotetaan nyt kuitenkin korotettavaksi. Kuva Matti Hautalahti
  • Epari

Saadaanko Seinäjoen kaupungin talous paremmalle tolalle, jos pysäköintivirhemaksuja nostetaan ja kouluista poistetaan jälkiruuat?

Seinäjoen kaupungin henkilöstö on listannut säästövinkkejä, joiden avulla kaupungin talousahdinkoa voitaisiin helpottaa. Yli sadan idean listalla on kaikkia toimialoja koskevia säästöajatuksia viranhaltijajohdon ohentamisesta vessojen käsipyyhkeiden vaihtoon.

50 isoimman ja vaikuttavimman idean joukossa korostuvat varhaiskasvatuksen ja opetuksen säästöt. Useammassa ideassa kohteena ovat johtavien viranhaltijoiden määrä, palkka ja muut työedut sekä runsaat kokoukset ja matkat – ja viime kädessä koko viran tarpeellisuus. Henkilöstön tehokkuutta haluttaisiin parantaa työaikaista valvontaa tehostamalla.

Varhaiskasvatuksen aluejohtajamallia pidetään ylimitoitettuna. Pienimmät varhaiskasvatuskeskukset pitäisi sulkea.

Perusopetuksen liian pieniä ryhmäkokoja pidetään haaskauksena, mutta toisaalta alakoulujen pienet ryhmät vähentävät muuta tuen tarvetta. Alakouluihin halutaan lisää mielenterveystyötä, mikä vähentäisi myöhempiä sosiaalimenoja.

Listalla on myös ajatus pienten lukioiden lopettamisesta. Koulumaailmassa säästöjä saataisiin aikaan henkilöstön mielestä myös sillä, että ylijäänyttä kouluruokaa myytäisiin mobiilisovelluksella ja tietokoneiden määrää vähennettäisiin alaluokilla.

Kaikkien katulamppujen polttaminen yöllä ei ole vastaajien mielestä tarpeellista. Uuden torin lämmittämistä pidetään myös turhana. Kiinteistöihin haluttaisiin takaisin talonmiehet. Siivoaminen haluttaisiin kilpailuttaa. Tietohallintoa ehdotetaan ulkoistettavaksi.

Markku Kulmala

Lue Eparista 26.2.2020 työntekijlöiden säästövinkkit.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka