Keikkakalenteri tyhjeni – tangokuningas Marko Maunuksela satsaa rooliinsa Evita-musikaalissa

Kymmenen vuotta sitten tangokuninkaaksi kruunatulla Marko Maunukselalla on takana poikkeuksellinen kevät ja kesä.

Koronaepidemia perui lähes puolen vuoden tanssilavakeikat. Toinen suuri muutos artistin elämässä on muutto Ilmajoen Ahonkylästä Seinäjoen keskustaan. Samassa rytäkässä ison omakotitalon ja sen pihamaan hoitaminen vaihtui kahvihetkiin Keskustorilla. Pitkät keikkamatkat ympäri Suomea muuttuivat parin kilometrin työmatkaan, jonka polkee pyörällä viidessä minuutissa.

Koronasta huolimatta Maunuksela on juontanut Yle Radio Suomen iltapäivissä suosittua Paikka auringossa – lauluja Pohjantähden alta -ohjelmaa. Uutena projektina on tähtirooli Seinäjoen kaupunginteatterin Evita-musikaalissa, jossa Maunuksela tulkitsee Chen roolin. Tehtävä ei ole ihan perinteinen, sillä Che on musikaalin kertoja ja kommentoija, joka näkyy yllättävissäkin paikoissa ja ottaa esityksen aikana useita rooleja.

– Ajattelin, että tässä roolissa saa pitää samoja vaatteita koko ajan. Toisin kävi. Vaatekertoja taitaa olla ainakin kymmenen, Maunuksela nauraa.

Elämän rauhoittuminen on antanut aikaa keskittyä Evitaan. Tilaa kuninkaan kalenterissa toki oli treeneille ja esityksille ennen keikkojen peruuntumistakin, mutta nyt on jäänyt enemmän aikaa asioiden jäsentämiselle ja sisäistämiselle.

– On levollinen olo, kun on saanut keskittyä vain yhteen asiaan. Lauluja, vuorosanoja ja tanssiaskelia on voinut opetella rauhassa. Ensi-iltaan on vajaa kuukausi ja on kihelmöivä fiilis. Ohjaaja Tuomas Parkkisen ja koreografi Jukka Haapalaisen käsissä on hyvä olla, Maunuksela kehuu.

Tangokuningas on moneen muuhun taiteilijaan verrattuna onnellisessa asemassa, koska keikkakalenterin tyhjennyttyä muut työt jatkuivat. Siksi hän pystyy näkemään koronan pysäyttämässä elämässä myös hyviä puolia. Maunuksela tunnustaa, että kiireen loppuminen oli helpottavaa.

– Luonto huomasi, että maailmalla meni liian lujaa ja meno piti saada jollain tavalla pysäytettyä. Aina välillä luomakunta puhdistautuu tavalla tai toisella. Nyt maapallo voi huonosti. Korona vähensi esimerkiksi lentoliikennettä ja ilmatila sai aikaa elpyä, Maunuksela pohtii.

Moni ei ole uskaltanut puhua koronan positiivisista vaikutuksista. Onko Maunuksela saanut rohkeutta roolihahmostaan Chestä, joka kolkuttavana omatuntona laukoo totuuksia ja kyseenalaistaa Evitan tekemisiä?

– Meidän kaikkien rinnalla pitäisi kulkea oma Che. Ehkä minun ja hänen suurin ero on siinä, että pidän hyvin usein pääni toisin kuin Che, joka tarvittaessa voi vaihtaa mielipidettään leiristä toiseen silmänräpäyksessä.

Maunukselaa Chen roolissa kiehtoo se, että Che on aina askeleen edellä ja tietää tarkalleen miten tarina tulee päättymään.

– Chen on oltava koko ajan tilanteessa ja hereillä, koska hänen kuljetettavanaan on kuitenkin Eva Peronin elämäntarina, Maunuksela pohtii.

Marko Maunuksela on aiemmin näytellyt ja laulanut Seinäjoen kaupunginteatterissa muun muassa 100 kesää 1000 yötä -musiikkinäytelmässä, Titanic-musikaalissa sekä Kultainen 60-luku ja Villi 50-luku -musiikkiesityksissä.

– Kun kuulin Evitan tulosta, oli heti selvää, että haluan mukaan. Odotan jo sitä hetkeä kun iso orkesteri täräyttää teoksen käyntiin ja koko Alvar-sali vavahtelee Webberin upeasta musiikista.

Maunukselalta on monesti kysytty, pitääkö hän enemmän laulamisesta vai teatterin tekemisestä.

– Tuohon on todella vaikea vastata. Jätetään kysymys auki ja sanotaan näin, että onneksi olen saanut olla mukana teoksissa, joissa olen saanut hyödyntää laulutaitojani. Toisaalta olisi hieno haastaa itsensä ja kokeilla myös pelkkää puheroolia.

Tituleeraako mies itse itseään virallisissa papereissa laulajaksi vai näyttelijäksi?

– Käytän sanaa artisti. Se kattaa laulamisen, teatterin ja radio-työt, monitoimimies muotoilee.

MISSÄ?

Evita saa ensi-iltansa 19.9. Seinäjoen kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä