Keskikaupungin yössä leiskuvat maagiset valot

Digitaalinen taikasauva loihtii ilmaan kuvioita. Tuloksena on näyttävä valoshow. Esitys on osa Keskikaupungin yö – Kauppojen yö -festivaalia.

Värikkäät kuviot viuhuvat ilmassa. Ne syntyvät ja katoavat niin nopeasti, ettei niitä pysty kovin kesken tallentamaan videoksi tai valokuvaksi. Valomeren keskellä seisoo Katja Ikonen, joka pyörittelee lyhyen naruun kiinnitettyjä hehkuvia kapuloita.

Kyseessä on ignis poi -nimiset digitaaliset poi-sauvat, joissa on 80 erittäin kirkasta led-lamppua. Niillä saadaan ilmaan syntymään esimerkiksi tekstiä, logoja tai vaikka muotokuvia. Esitystä täydentää kuvioiden rytmiin tahdistettu musiikki.

Tätä vaikeasti kuvailtavassa olevaa valoshowta on mahdollisuus ihailla Eparin organisoimassa Keskikaupungin yö -tapahtumassa perjantaina Torikeskuksessa ja Epstorilla.

– Silmä näkee nopeasti liikkuvat valot, mutta kamera ei ehdi niitä tallentamaan. Jos haluat saada esityksestä kuvan, kannattaa käyttää pitkää valotusaikaa, Ikonen neuvoo.

Kuvista ja videoista puuttuvat kuviot ovat aiheuttaneet monia hauskoja tilanteita.

– Lapset yrittävät näyttää vanhemmilleen, mitä näkivät, mutta kuvassa ei näykään mitään. Se saa ihmettelemään oliko esitys sittenkään totta. Tunnelma on maaginen, Ikonen kuvailee.

Valot saavat katselijat helposti pauloihinsa ja niitä tulee tuijotettua pitkään. Migreeniä tai epilepsiaa sairastavien kannattaa olla varoillaan, sillä kirkas ja välkkyvä valo voi aiheuttaa sairaskohtauksen.

Teksti:

Virpi Kupiainen-Ämmälä

>>>>>>> Stashed changes