Keskustaan vihdoin apteekki – Törnävän apteekille isommat tilat, robotti ja drive in -kaista

Apteekin paluu Seinäjoen keskustaan on askeleen lähempänä, kun Fimea myönsi kaupungin seitsemännen apteekkiluvan.

Seinäjoen keskusta jäi vuodenvaihteessa ilman apteekkia, kun Ykkösapteekki muutti Epstorilta Minimanin tiloihin. Nyt tilanteeseen on luvassa parannus, sillä on Fimea perustanut kaupunkiin seitsemännen apteekkiluvan.

Uutinen ilahduttaa keskustassa asuvia ja asioivia. Apteekin puuttuminen maakuntakeskuksen ytimestä on aiheuttanut ongelmia etenkin vanhuksille ja autottomille.

Apteekkariksi yhdeksän hakijan joukosta Fimea valitsi Iiris Vuorelan. Hyllykalliolla asuva Vuorela työskentelee tällä hetkellä Kauhavan ykkösapteekin apteekkarina. Aiemmin hän oli töissä Seinäjoella kahdessa apteekissa.

– On mukava palata Seinäjoelle. Työmatka lyhenee mukavasti, iloitsee Vuorela.

Apteekkarivalinnasta voi valittaa reilun kuukauden. Jos kukaan ei valita, uusi apteekkari voi ryhtyä toteuttamaan suunnitelmiaan touko–kesäkuun vaihteessa. Edessä on ainakin henkilökunnan palkkaaminen ja tilojen remontointi.

– Varovainen arvio olisi, että ovet avataan syyskuussa, Vuorela laskeskelee.

Uusi apteekkilupa on osoitettu keskisen Seinäjoen alueelle, mikä tarkoittaa kantakaupunkia ja Hyllykalliota. Seinäjoen keskisellä alueella on nyt neljä apteekkia. Ne ovat Ykkösapteekki, Ideaparkin Keskus-Apteekki, Törnävän apteekki sekä Hyllykallion apteekki.

Apteekkari voi valita sijoittumispaikkansa alueella vapaasti. Vuorelan tämän hetken suunnitelma on, että apteekki sijoittuu ydinkeskustaan.

– Siellä rakennetaan paljon ja sinne muuttaa ihmisiä, heillä pitäisi olla palveleva lähiapteekki. Aloitan aivan alusta, joten olen matkassa realistisin odotuksin ja jalat maassa. Kokemus sitten näyttää, miten toimintaa jatketaan eteenpäin.

Keskustassa aikaisemmin olleen apteekin tila on edelleen vapaana, mutta se ei Vuorelaa houkuta.

– Tykkäisin, että tilat olisivat lähempänä katua, että kadulta olisi lyhyempi matka.

Apteekkirintamalla tapahtuu myös Törnävällä, jossa apteekki muuttaa S-Market Törnävän remontin jälkeen kaupan sisälle rakennettuun tilaan. Neliöitä apteekissa on 250.

Erikoisen uudistuneesta apteekista tekee se, että lääkkeitä myydään myös suoraan autoon niin sanotusta drive in -luukusta. Se helpottaa esimerkiksi kipeän lapsen kanssa tehtyjä lääkkeidenhakureissuja.

Muuton yhteydessä apteekki ottaa käyttöön lääkevarastorobotin, joka hakee lääkkeet varastosta farmaseutille ja nopeuttaa näin reseptilääkkeiden toimittamista asiakkaille. Kenenkään työpaikkaa robotti ei vie, vaan vapautunut työaika kohdennetaan vaativampiin työtehtäviin.

Virpi Kupiainen-Ämmälä