Uutiset

Keskustan monissa vaatekaupoissa on kierrätysboxi – Seinäjoella harva kuitenkin kierrättää vanhat vaatteet kauppaan

KappAhlin myymäläpäällikkö Taija Lappalainen näyttää, miten ekologisesti tuotetun vaatteen voi tunnistaa. kuvat: anni loukasmäki
  • Epari

Suomessa tulee tekstiilijätettä 70–100 miljoonaa kiloa vuodessa. Euroopan unionin direktiivin mukaan vuoteen 2025 mennessä tekstiilijätteet on kierrätettävä erikseen. Seinäjoen keskustassa tähän on jo nyt mahdollisuus, mutta moni ei sitä hyödynnä.

Jos olet aikeissa lähteä shoppailureissulle Seinäjoen keskustaan, nappaa vanhat, käyttämättä jääneet vaatteesi mukaan. Monessa kaupassa nimittäin vastaanotetaan käytöstä poistettuja vaatteita.

Eparin pikakyselyn mukaan kuudessa yhdeksästä vaatekaupassa on kierrätysmahdollisuus. Monessa kaupassa on päädytty kierrätysboxiin, jonne asiakkaat saavat tuoda vaatteitaan. Näin toimitaan esimerkiksi KappAhlissa.

– Meillä on kassan vieressä kierrätysvaatteille oma laatikko. Moniin liikkeisiin ei saa viedä rikkinäisiä vaatteita, mutta me kierrätämme kaikki vaatteet niiden kunnosta riippumatta, sanoo myymäläpäällikkö Taija Lappalainen.

Mitä kierrätysvaatteille tapahtuu?

– Vaatteet toimitetaan Berliiniin uudelleenkäsiteltäviksi. Osa menee uusiokäyttöön ja osa energiajätteeksi. Vuodenajat vaikuttavat siihen, koska vaatteita tuodaan kierrätettäviksi. Kevätsiivousten yhteydessä yhä moni hankkiutuu turhista vaatteistaan eroon. Normaalisti vaatteita tuodaan useita pusseja viikossa, Lappalainen kertoo.

Myös Carlings ottaa asiakkailta vastaan käytettyjä vaatteita.

– Meille tuodaan pääasiassa farkkuja, ehkä yhdet housut kuukaudessa. Muita vaatteita tuodaan vielä vähemmän, myymäläpäällikkö Karoliina Vuorenpää kertoo.

– Ensin meidän myyjät käyvät vaatteet läpi ja katsovat, haluavatko jotain itselleen. Loput menevät kierrätyspisteisiin ja lumppukeräykseen.

Bikbokinkin vaatekeräys houkuttaa asiakkaita niukasti.

– Kierrätettävää saisi tulla paljon enemmän, myymäläpäällikkö Anni Kivimäki toivoo.

Valmiita toimimaan

Kaikissa liikkeissä mahdollisuutta vaatteiden kierrätykseen ei ole. Näin on esimerkiksi Pompshopissa.

– Pomo on kiinnostunut ympäristöasioista, mutta ainakaan vielä meille ei voi tuoda käytettyjä vaatteita, kertoo myyjä Wilma Karmitsa.

Miksi ei?

– Ei ole tullut puheeksi eikä ole ollut kysyntääkään. Lisäksi kierrätysvaatteille ei olisi jatkosuunnitelmaa ja tilanpuutekin vaikuttaa. Olisimme kyllä valmiita kierrättämään, jos se olisi mahdollista.

Kuluttajien tietoisuus materiaalien ekologisuudesta on lisääntynyt. Se näkyy esimerkiksi ostopäätöksessä.

Haluavatko asiakkaat ostaa kierrätysvaatteita?

– Erityisesti aikuiset naiset ovat kiinnostuneita materiaalien ekologisuudesta. Heiltä tulee välillä tiukkojakin kysymyksiä, Cubuksen myyjä Elviira Kivimäki tietää.

KappAhlissa vaatteissa roikkuvat vihreät etiketit kertovat, että tuote on valmistettu ihmiset ja ympäristö huomioon ottaen.

– Olemme mukana BCI-hankkeessa. BCI-tuotteet tehdään mahdollisimman puhtaasti ja hyvissä oloissa tuotetusta puuvillasta, Lappalainen selittää.

Myydäänkö KappAhlissa kierrätettyjä vaatteita?

– Aina välillä. Tällä hetkellä uimapuvut ovat kierrätettyjä. Kierrätysmateriaalista tehdyt vaatteet ovat samanhintaisia kuin muutkin, Lappalainen kertoo.

Teksti ja kuvat: Anni Loukasmäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka