Keskustori näyttää päivä päivältä valmiimmalta – Kiviä ladotaan 11 tuntia päivässä

Seinäjoen keskustorin kansi tehdään käsityönä.

 

Rälläkkä soi tulevan keskustorin kannella. Kivimiehet leikkaavat kiveä ja lyövät sitä maahan. Jopa 35 kiloisten kivien nosteluun ja sijoitteluun käytetään käsivoimia. Työ on millintarkkaa ja se aiotaan saada kerralla valmiiksi.

Keskustorin kannen rakentamisesta vastaavan Rakennus K. Karhun Oy:n vastaava työnjohtaja Lauri Kyntäjä ja Seinäjoen alueen työpäällikkö Laurimatti Laine esittelevät keskustorin viimeistelyn aloittanutta kivenlatomista sanomalla sen olevan harvoja töitä, joissa koneilla ei ole vieläkään paljon sanomista.

Urakka on valtava, eikä yhtä isoja osu usein kohdalle. Alussa vajaan hehtaarin työmaa aiheutti uskon horjumista, mutta pitkien päivien seurauksena on tullut tulostakin.

– Kyllä tuli kivimiehelle tyhjä olo, kun tähän tuli. Työn etenemisen tahdista on täytynyt olla yllättynyt, kertoo urakasta vastaavan Pihanrakennus Valon työnjohtaja Perttu Koivula.

Ennen kuin kansi on päällä, on oltava aivan varma siitä, että pinnan alla kulkevat kaikki tarvittavat putket. Myös tulevaan on pitänyt varautua jättämällä tilaa yhä kehittyvälle tekniikalle. Rakentamista varten on tehty huolellinen geosuunnittelu ja putkia varten talvella 3d-mallinnus.

Kannen on tarkoitus olla pitkäikäinen. Siksi kaupunki ei ole esimerkiksi lähtenyt tinkimään kivien paksuudesta. Kannen hoito ei vaadi ihmeempiä, vaan on Karhun miesten mukaan verrattavissa kadun hoitoon. Kun kansi vielä pysyy sulana, hoito helpottuu entisestään.

 

Teksti:

Hannu Purola

 

Lue koko juttu Eparista 26.9.2018.