Uutiset

Koe Seinäjoki linnun silmin - Tältä näyttää kaupunki Lakeuden Ristin tornista

Lakeuden Ristin neljältä parvekkeelta näkee eri puolille Seinäjokea. Yhdeltä jopa Lapuan Simpsiölle asti. Kuvat Emilia Tuomikoski
  • Epari

Seinäjoen Oppaat järjestää tänäkin kesänä erilaisia kierroksia ympäri Seinäjokea turisteille ja kaupunkilaisille.

Yksi niistä on kierros Lakeuden Ristin torniin. Tornin näköalatasanteelta katsellaan kaupunkia niin ikään linnun silmin ja käydään läpi kaupungin ja sen eri rakennusten historiaa.

Idea kierroksesta lähti, kun eräs viime kesänä Aaltokeskus-kierrokselle osallistunut oli ihmetellyt, että koska on aika mennä Lakeuden Ristiin.

– Mietin hetken, että sieltähän me aloitimme, kunnes tajusin, että hän tarkoitti Lakeuden Ristin tornia eikä kirkkoa. Siitä se ajatus sitten lähti, kertoo kierroksen opas Ulla Laukkala Seinäjoen Oppaista.

Lakeuden Risti on osa arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa kokonaisuutta, joka tunnetaan nykyisin Aalto-keskuksena.

Vuonna 1951 Kuortaneelta kotoisin oleva Aalto osallistui arkkitehtikilpailuun, jossa Seinäjoki haki suunnittelijaa pienen, mutta kehittyvän kauppalan kirkolle.

– Alvar Aalto osallistui kilpailuun peitenimellä. Vasta myöhemmin paljastui, kuka oli oikeasti kyseessä, kertoo Laukkala heti alkuun.

Ensialkuun Aallon suunnitelma diskattiin, sillä se ei olisi millään mahtunut tontille ja oli lisäksi suunniteltu erittäin kalliista mustasta graniitista.

Vaikka suunnitelmat vaihtuivatkin halvempaan materiaaliin ja valkoiseksi, on mustaa graniittia nähtävissä alueella. Sitä alkaakin pohtia, miltähän kirkko mahtaisi näyttää mustana.

Kierros käynnistyy 65,2 metriin kohoavan tornin juurelta. Pelkästään alhaalta ylös tähyily aiheuttaa jo hiipivää huimausta, eivätkä pieni sade ja tumma taivas ainakaan helpota jännitystä.

Tornin näköalatasanne sijaitsee 45 metrin korkeudessa. Sinne pääsee joko hissillä tai 276 rappusta pitkin.

– Hissimatka kestää noin 45 sekuntia. Rappusissa kestää noin viisi minuuttia, riippuen tietenkin portaita kipuavan henkilön kunnosta. Jos menee hissillä, niin kyllä siinä hetken saa odotella kaveria, Laukkala selostaa hissiä odotellessa.

Työmiehet ovat aikoinaan rakentaneet tornia käsin 12 tunnin työvuoroissa. Yhden työvuoron aikana on edetty maksimissaan 2,3 metriä.

– Aalto oli alunperin piirtänyt tornin 65,1 metriä korkeaksi, mutta vuorossa olleille työmiehille jäi ylimääräistä materiaalia ja he päättivät rakentaa vielä yhden kerroksen, Laukkala valaisee.

Hissistä ulos astuessa täytyy kivuta vielä noin 13 kapeaa porrasta ylös näköalatasanteelle. Portaikossa haisee kostealta ja jokseenkin metalliselta.

Huipulla on kova tuuli ja pari kertaa ukkonenkin jyrähtää. Silloin tekee mieli perääntyä ja lähteä saman tien alas.

Näköalatasanteen reunalle kun uskaltautuu, ovat näkymät upeat. Huipulta näkyy yllättävän kauas, jopa Lapuan Simpsiölle asti.

– Kun Seinäjoelle ei tullutkaan tuomiokirkkoa, oltiin siitä hieman katkeria lapualaisille. Lakeuden Ristin tultua joku oli sitten tokaissut, että näkyyhän se torni varmasti Lapualle, Laukkala naurahtaa.

Ylhäältä on jännittävä bongailla lähialueen tuttuja maisemia ja rakennuksia. Laukkala kertoo mielenkiintoisia tarinoita muun muassa asemanseudusta ja Törnävästä. On mukava oppia uutta kotikaupungista.

Kierrokselle mahtuu yhteensä 15 henkilöä ja se kestää noin tunnin. Liput ovat myynnissä Seinäjoen Oppaiden verkkokaupassa.

Emilia Tuomikoski

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka