Uutiset

Koirankakkakeskustelu on varma kevään merkki – Ulosteläjä ei ole pelkästään ruma, vaan vaarallinen niin ihmisille kuin eläimillekin

Pökäleisiin kyllästynyt jätti terveiset niiden päästäjän omistajalle. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Koirankakkakeskustelu on varma kevään merkki. Ulosteet levittävät tauteja ja voivat olla haitallisia niin ihmisille kuin eläimillekin.

On taas se aika vuodesta, kun ruskeat pökäleet kaivautuvat esiin lumikinoksien syövereistä ja paistattelevat kevätauringossa. Monia vihastuttava näky on ulosteita keräämättömien koiranomistajien syytä.

Suomessa on noin 800 000 koiraa. Koira tekee kakat vähintään kaksi kertaa päivässä. Jos kaikki koiranomistajat jättäisivät koirankakat keräämättä, kertyisi teiden varsille päivittäin noin 1 600 000 koirankakkakasaa.

Esteettisen haitan lisäksi keräämättömät kakat levittävät lois- ja mikrobitartuntoja. Ne voivat olla terveysriski niin eläimelle kuin ihmisellekin.

– Suolinkaiset tai haitalliset alkueläimet kuten giardia tarttuvat ulosteen välityksellä. Suolinkaiset voivat siirtyä myös ihmiseen. Jos esimerkiksi lapsi leikkii maassa ja vaatteisiin tarttuu ulostetta, se voi kulkeutua helposti suuhun, kertoo Evidensian erikoiseläinlääkäri Mirja Kaimio.

Taudit ovat vaaraksi myös koirille itselleen, erityisen vakavia vaikkapa pennuille.

– Ulosteen kautta voi saada koronavirus- tai parvovirusripulin. Parvovirus säilyy tartuntakykyisenä kuukausia ja kestää jopa pakkasta. Sairauden oireita ovat oksentelu ja ripuli. Rokottamattomalle tai yleiskunnoltaan heikommalle lemmikille tartunta voi olla kohtalokas, Kaimio tietää.

Ei ihme, että keväällä lemmikeillä on enemmän vatsaoireita ja huolestuneet lemmikkiperheet ottavat matalalla kynnyksellä yhteyttä eläinlääkäriin. Mitä tehdä jos epäilee lemmikin syöneen ulostetta?

Mustin ja Mirrin etäeläinlääkäripalvelun eläinlääkäri Eva Kaisti neuvoo, että oksentavalle lemmikille ei saisi antaa 45 minuuttiin vettä.

Ruuan antoon on syytä pitää tunnin väli. Sen jälkeen voi antaa pieniä annoksia helposti sulavaa ruokaa kuten pitkään keitettyä riisiä.

– On tärkeää huolehtia myös nesteytyksestä. Koiraa voi tarvittaessa houkutella juomaan makuvettä eli hyvin laimeaa lihaliemivettä, Kaisti neuvoo.

– Jos nämä konstit eivät paranna koiran kuntoa, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Vuorokausi vedettä on jo liian pitkä aika.

Innokkaimmat koirat saattavat ahmia lähes kaikkea. Mitä pitäisi tehdä, jos epäilee lemmikin syöneen jotain myrkyllistä tai muuten vaarallista?

Kaisti sanoo, että eläinlääkärin on hyvin vaikea ottaa kantaa tilanteen vakavuuteen, jos lemmikki on oireeton eikä omistajalla ole tietoa mitä ja milloin lemmikki on mahdollisesti syönyt.

– Jos omistaja on nähnyt lemmikin syövän esimerkiksi syötin, jossa on myrkkyä tai nauloja, on syytä ottaa heti eläinlääkäriin yhteyttä.

– Asiasta täytyy tehdä myös poliisille rikosilmoitus, Kaisti opastaa.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka