Uutiset

Koirat kiinni ja kuriin

Amerikanbulldoggi on iso koira, mutta Sanni Ylimäki ei ole huomannut sen aiheuttavan pelkoa kanssaeläjissä. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Isot koirat herättävät pelkoja ulkona liikkujissa. Millä säännöillä lemmikkien kanssa kaupungissa pelataan?

Vihaiset koirat ovat herättäneet viime aikoina pelkoa Eparin lukijoissa. Kukaan aggressiivisen koiran kohdanneista ei halunnut esiintyä jutussa, mutta suostuivat kertomaan, miten oma koira oli joutunut irrallaan juoksennelleen isomman haukkujan hampaisiin. Toisissa tapauksissa vahinkoa ei ollut vielä ehtinyt tapahtua, mutta soittajat ihmettelivät, miten vanhemmat päästävät jälkikasvunsa ulkoiluttamaan vihaisesti ärhentelevää koiraa, joka lasta melkein puolta suurempi.

Rikosylikomisario Urpo Lintala Pohjanmaan poliisista muistuttaa, etteivät koiran haukkuminen tai muriseminen ole lakien mukaan rangaistavia tekoja. Koiran irti pitäminen taajamassa kielletään järjestyslaissa.

– Koira on oltava kytkettynä ja omistajansa hallinnassa. Irti pitämisestä voi saada sakkoja. Omistaja on aina vastuussa lemmikkinsä teoista, Lintala painottaa.

Koiraa voi pitää taajamissa vapaana ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Koiran on silloinkin oltava valvonnassa. Taajaman ulkopuolellakaan koirat eivät saa juoksennella missä vaan.

Metsästyslain mukaan koirien irtipitoaika alkaa 20. elokuuta ja päättyy maaliskuun alussa. Poliisi voi puuttua koiria koskeviin asioihin myös silloin, jos rikoslain kriteerit ihmiselle vaarallisen eläimen vartioimatta jättämisestä täyttyvät.

Etelä-Pohjanmaan Kennelliiton aluekouluttaja Seppo Pohjanoksa painottaa, että yhteiskuntakelpoisen koiran on ihmisten ilmoilla liikkuessaan pystyttävä ohittamaan rauhallisesti niin ihmiset kuin muut eläimetkin.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko artikkeli 9.8.2017 Eparista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka