Kolmen kimppa – Katja kertoo, millaista on rakastaa kahta miestä samaan aikaan

Suurin osa ihmisistä elää monogamisessa suhteessa, jossa osapuolia on yleisen normin mukaan kaksi. Kahden rakastavaisen välinen parisuhde ei kuitenkaan ole ainut vaihtoehto.

 

Katja elää polyamorisessa suhteessa. Nainen ei salaile asiaa, mutta esiintyy teini-ikäisen tyttärensä toiveesta jutussa vain etunimellään.

Katjalla on kihlattu mies ja pitempiaikainen miesystävä. Lisäksi kihlatulla kumppanilla on vaimo, eli ”metamuru”, joka on kumppanin kumppanista käytetty nimitys. Pirkanmaalla asuva pitempiaikainen miesystävä on sinut Katjan elämäntyylin kanssa. Miehellä itsellään ei kuitenkaan ole muita kumppaneita.

– Olemme etäsuhteessa, mutta silloin kun tapaamme, olemme kuin kuka tahansa muukin pariskunta. Hän tietää kihlatustani, mutta ei sen kummemmin halua udella minun menemisiäni. Miesystäväni on saanut tämän myötä käsiteltyä omaa mustasukkaisuutta ja omistushaluaan, Katja selventää.

Katjan kihlattu ja hänen vaimonsa ovat tuoreempi tapaus. Myös he ovat etäsuhteessa. Katja ja mies tapasivat pari vuotta sitten parinvaihtosivuston kautta. Katja korostaa, että parinvaihto eli swinging on eri asia kuin polyamoria. Polyamoriassa kyse on rakkaudesta ja parinvaihdossa seksistä. Polyamorisessa suhteessa voi elää, vaikka olisi aseksuaali.

Polyamorisissa suhteissa kumppaneilla on räätälöidyt säännöt. Suhteet eivät aina ole edes avoimia, vaan kumppanit ovat sitoutuneet toisiinsa, eikä uusia suhteita synny. Katja kertoo, että suhteen alussa kihlattu ja hänen vaimonsa laativat rajoilleen kirjalliset säännöt, joita noudatettiin tarkasti.

– Alussa oli tarkat kotiintuloajatkin ja vaimolta sai kyllä kuulla, jos mies tuli myöhässä kotiin. Emme myöskään pussailleet julkisilla paikoilla, koska pahinta olisi ollut, että joku tuttava näkee sen ja alkaa sääliä vaimoa tietämättä suhdekuviostamme mitään. Kun metamuru löysi oman poikaystävän, kaikki helpottui huomattavasti.

Polyamoriasta puhuttaessa, herää väkisinkin kysymyksiä seksistä.

– Monet ajattelevat, että olemme jotenkin yliseksuaalisia ja haemme jatkuvasti uusia kumppaneita. Tässäkin asiassa jokainen poly on erilainen ja usein ihan ”normaali”. Oltiin sitten kaikki samassa sängyssä tai ei, tärkeintä on jokaisen kumppanin suostumus, ketään ei painosteta mihinkään.

Katjan yökyläillessä kihlatun luona vaimo siirtyy usein siksi aikaa toiseen sänkyyn.

– Se on jo ihan senkin takia, kun kolme ihmistä nukkuu samassa sängyssä, on olo aika hikinen ja ahdas.

Tällä hetkellä Katjan kihlatun, metamurun ja heidän lapsensa taloon rakentuu huone. Katja aikoo muuttaa yhteen kumppaneidensa kanssa.

– Olemme ottaneet jo selvää käytännön asioista. Uskon, että vaikka asumme yhdessä, riitaa tulee ehkä tiskivuoroista eikä miehestä, Katja naurahtaa.

 

Teksti:

Unna Takalo

 

Lue koko juttu Eparista 21.8.2019.