Könnin kyläseurasta vuoden eteläpohjalainen kylä – luvassa kolmen kilometrin kynttiläkuja

Könnin kyläseura Ry on valittu vuoden eteläpohjalaiseksi kyläksi.

Seura vaikuttaa kolmen kylän, Könni-Kiikeri-Harjunmäen, alueella Ilmajoen pohjoisosassa Ylistaron rajalla. Kylässä on noin 300 asukasta. Kyläyhdistys perustettiin vuonna 1986.

Alueen sydän on kylän omistukseen hankittu entinen Harjunmäen koulu, joka muuttui Könnin kylätaloksi kyläyhdistyksen ostettua sen vuonna 2003. Viimeisin seuran suurempi voimainponnistus on viisi vuotta alkuun laitettu Harjunpakan kesäkioski. Se tarjoaa ohikulkijoille levähdyspaikan ja työllistää nuoria. Kioskista on tullut kyläläisten toinen olohuone.

Seuran puheenjohtaja Lotta Airila arvelee voiton ratkenneen kyläyhteisön vahvan talkoohengen ja yhteistyön perusteella.

– Kylillä toimii aktiivisesti myös Könni-Kiikerin maaseutunaiset ja maamiesseura, joiden kanssa järjestämme usein erilaista toimintaa.

Talkooväkeä kyläyhteisössä riittää.

– Meiltä löytyy järjestysmiehiä esimerkiksi suurille festareille kuten Provinssiin ja ja Solarsoundiin. Järkkäringissä on puolensataa henkeä.

Puurojuhlat, pääsiäiskokot, kylvöjen siunaus ja kyläkirkko, koko perheen retket, vanhemman väen virkistyspäivät ja muut tapahtumat keräävät kyläläisiä yhteen.

– Sytytämme itsenäisyyspäivänä kynttiläkujan Vaivaistennevalle. Jokaisen 200 koivun kohdalle laitamme kynttilän palamaan kolmen kilometrin pituiselle komealle koivukujalle.

Vapaaehtoistyöllä saadut varat käytetään etenkin kylän nuorten hyväksi maksamalla esimerkiksi kylän lasten kerhomaksuja. Kyläläisten hyvinvointiin panostetaan jumppa- ja sählyryhmillä ja kesäkeskiviikkoisin yhteisillä kyläpyöräilyillä. Talvisin seura hoitaa hiihtolatuja.