Korona ei suostu pysähtymään – Ylilääkäri: Rokotukset pitäisi saada nopeammin

Joulu ja pyhät eivät näy piikkinä koronaluvuissa. Tilanne on odotettua parempi, mutta ei vielä hyvä. Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden rokotukset on saatu alkuun.

Koronalle on näytetty stop-merkkiä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä tiukoin ottein, mutta siitä huolimatta tauti ei ole suostunut pysähtymään. Vuoden vaihteen tienoilla tilanne näytti jo helpottavan, mutta nyt tautimäärät ovat kääntyneet uudelleen kasvuun.

Tautimäärät täyttävät edelleen kiihtymisvaiheen kriteerit: Tammikuun ensimmäisellä viikolla todettiin yhteensä 15 koronavirustartuntaa. Sitä edeltävällä viikolla uusia tartuntoja tuli 10. Ilmaantuvuus on ollut 14 vuorokauden aikana 13 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Viimeaikaisista tartunnoista 27 prosenttia on saatu samassa taloudessa asuvalta läheiseltä. Toinen 27 prosenttia liittyy työpaikan tartuntoihin. Viidesosa tartunnoista on ulkomailta ja yksittäisiä tartuntoja on tullut ystäväpiiristä.

Tilanne on parempi, mitä terveydenhuollon ammattilaiset uskalsivat odottaa. Pelkona oli, että matkustelu nostaa tartuntamääriä.

– Joulukuun lopulla tuli tartuntoja, jotka liittyivät selvästi joulun matkusteluun. Tämän vuoden puolella tilanne ei ole niin selkeä. Olemme huojentuneita. Tartunnoissa ei ole sellaista kasvua, mitä pelättiin, sanoo ylilääkäri Matti Rekiaro Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.

Rekiaron mukaan tilanne on odotettua parempi myös sen takia, että tänä vuonna tartuntoja on ollut eniten työikäisillä. Sairaalahoidon tarve on pysynyt vähäisenä. Keskussairaalassa on nyt vain yksittäisiä koronapotilaita.

– Ilmeisesti iäkkäämpi sukupolvi on onnistuttu varjelemaan joulun aikaan.

Etelä-Pohjanmaalla on tähän mennessä kuollut 10 henkilöä, joilla on ollut koronavirustartunta. Koronaan menehtyneiden eteläpohjalaisten keski-ikä on 86 vuotta.

Etelä-Pohjanmaalla oli rokotettu tiistaihin mennessä noin 640 henkilöä. He ovat koronapotilaita hoitavia, koronatestejä tekeviä ja koronanäytteitä tutkivien yksiköiden henkilökuntaa.

– Henkilökunta on hakeutunut innokkaasti rokotuksiin, mutta rokotteiden saatavuuden takia emme tällä hetkellä pysty rokottamaan vielä koko henkilökuntaa, kertoo infektioylilääkäri Elina Kärnä.

Tilanteen uskotaan parantuvan lähiaikoina, kun käyttöön saadaan myös muita rokotteita.

– Nyt käytössä oleva rokote suojaa tehokkaasti COVID-19 -viruksen aiheuttamalta vakavalta taudilta eikä ole aiheuttanut myöskään merkittäviä sivuvaikutuksia, Kärnä tietää.

Rekiaro toivoo rokotusten nopeutumista. Rokote on Rekiaron mukaan tärkeässä roolissa siinä, ettei virus ehdi muuntua liikaa. Etelä-Pohjanmaalla ei muuntunutta virusta ole vielä todettu.

– Muuntuneita muotoja on maailmalla useita. Virus pyrkii välttämään näin sen, että ihmiset saavat vastustuskyvyn sitä vastaan.

Etelä-Pohjanmaan koronavirustilanteen alueellisen yhteistyöryhmä Nyrkki kokoontui maanantaina koronatilannetta, mutta ei muuttanut suosituksista. Nykyiset suositukset ovat voimassa 17. tammikuuta saakka.

Tilannetta tarkastellaan uudestaan perjantaina. Rekiaron mukaan toiveena on, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on siihen mennessä tehnyt uudet päätökset velvoittavista yleisörajoituksista. Avin tämänhetkiset rajoitukset ovat voimassa ensi maanantaihin.

Ylijohtaja Marko Pukkinen uskoo, että rajoitusten kanssa eletään jatkossakin. Rajoituksille Pukkinen näkee selkeän tarpeen ja muistuttaa, että Suomi on selvinnyt koronan kanssa hyvin.

– Ruotsista voi katsoa mallia siihen, mikä tilanne olisi ilman rajoituksia.

Tilanne nyt:

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen lähteet ovat suurelta osin muualta Suomesta, osa ulkomailta. Tartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 448.

Koronatestejä on viime päivinä tehty huomattavasti aiempaa vähemmän. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otettiin joulukuun ensimmäisellä viikolla 3 670 testiä. Joulukuun viimeisellä viikolla ja tammikuun ensimmäisellä viikolla testejä tehtiin viikossa noin 1 600.

– Osittain lasku johtunee juhlapyhistä. On kuitenkin edelleen tärkeää, että vähäistenkin hengitystietulehdukseen viittaavien oireiden ilmaantuessa otetaan yhteyttä terveydenhuoltoon koronatestiä varten, painottaa Rekiaro.

Sairaalahoidossa ei nyt ole koronaviruspotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 64 140. Maanantaina tutkittiin 352 näytettä.

Jatta Lapinkangas/ Virpi Kupiainen-Ämmälä