Korona leviää taas Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella – Vältä liikkumista myös kotikonnuilla ja käytä maskia

Koronaepidemia on kiihtynyt Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Nyt tartuntaketjut ovat Järvi-Pohjanmaalla, lähinnä Alajärvellä. Valtaosa sairastuneista on ollut jo karanteenissa.

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki kokoontui maanataina pohtimaan tilannetta. Uusia suosituksia ei annettu, mutta matkustussuosituksia täsmennettiin koskemaan jopa omia asunalueita.

– Tartuntaketjujen leviämisen ehkäisemiseksi suositellaan välttämään tarpeetonta liikkumista myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sisällä ja harkitsemaan tarkkaan myös maakunnan ulkopuolelle matkustamisen tarpeellisuutta. Leviämisvaiheessa olevalle pääkaupunkiseudulle matkustamista tulee edelleen välttää, Nyrkki tiedottaa.

Viimeaikaisten koronatartuntojen jäljitystyön yhteydessä on havaittu, että kasvomaskien käyttö ei ole ollut suositusten mukaista. Sairaanhoitopiiri muistuttaa, että koko sairaanhoitopiirin alueella on käytössä laajennettu maskisuositus, jonka mukaan käyttöä suositellaan esimerkiksi joukkoliikenteessä, toisen asteen oppilaitoksissa, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Julkisia sisätiloja ovat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot, uimahallit, kylpylät, kirkot, konserttisalit, liikuntaan ja urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat, teatterit, elokuvateatterit, museot, galleriat, huvi- ja teemapuistot, festivaalit, markkinat, kongressi- ja kokouspaikat ja muut tapahtumatilat. Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi myös koronatestiin mennessä.

Kasvomaskin käytöstä on hyötyä tartuntojen estämisessä. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeistuksen mukaan altistumista ei välttämättä katsota tapahtuneen, jos tartunnan saanut ja lähikontaktit ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä. Jokainen altistuminen arvioidaan kuitenkin erikseen ja siinä otetaan huomioon myös puitteet, kuten tilanne, tilan koko, ilmanvaihto ja altistumisen kesto.

Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 265. Sairaalahoidossa on muutamia koronapotilaita. COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 46 001. Maanantaina tutkittiin 274 näytettä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri oli kansallisessa kolmiportaisessa luokituksessa epidemian kiihtymisvaiheessa 5. - 28. lokakuuta. Nyrkin tuolloin antamien suositusten ansiosta päästiin takaisin epidemian perustasolle. Tilanteen rauhoituttua suosituksia kevennettiin jonkin verran.

Virpi Kupiainen-Ämmälä