Korona muutti suvisuunnitelmat – Mökkirannasta tuli tämän kesän Kanariansaaret

Lomalla viimeinkin, voin ottaa rennommin. Kyllä, mutta miten, sillä korona torpedoi kesäsuunnitelmat. Epidemia vaikuttaa lomalaisiin monella tavalla.

 

Koronavirusepidemia muutti suomalaisten kesälomasuunnitelmat. Kun maan rajat suljettiin eikä kotimaanmatkailuakaan ennen viime viikkoa suositeltu, moni päätti viettää kesän kotioloissa.

Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian vastavalmistuneen kyselytutkimuksen mukaan lähes kolme miljoonaa suomalaista aikoi jo ennen Suomen hallituksen virallista lupaa lomailla kotimaassa. Kaksi miljoonaa heistä ei kuitenkaan vieläkään tiedä, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Yli puolet vastanneista pitää Suomea potentiaalisena matkakohteena. Lomanviettotavoista suomalaiset arvostavat eniten lepo-, mökki- tai luontolomaa.

Kauppatietieteen tohtori Teemu Moilanen Haaga-Heliasta korostaa kotimaanmatkailijoiden tärkeyttä koronakriisistä pinnalle pyrkivälle matkailualalle.

– Kotimaisilla matkailuyrittäjillä on nyt näytön paikka. Koronaepidemia on luonut heille otollisen tilanteen. Moni kotimaan kohde pystyy tarjoamaan juuri niitä seikkoja, joita lomailevat suomalaiset pitävät tärkeinä.

Moilasen mielestä matkailuyrittäjien kannattaa nyt markkinoida palveluja ja kertoa, mitä kaikkea Suomessa voi tehdä turvallisesti ja hygieniasta huolehtien.

– Hienot kotimaan lomaelämykset voivat saada aikaan pysyvää lomatottumusten muutosta ja houkutella ihmisiä reissaamaan kotimaassaan myös tulevaisuudessa.

Matkailusta vastaavan elinkeinoministerin Mika Lintilän mielestä kotimaanmatkailun avaaminen on järkevä päätös, koska matkailu auttaa maan taloutta toipumaan.

– Tauti ei vielä ole ohi. Vetoan sekä matkailijoihin että matkailuyrittäjiin, että kaikki tekevät osansa turvallisen matkailun eteen.

Suomalaisten koronakesän vietosta on tehty useita tutkimuksia. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan yli puolet suomalaisista kertoo muuttaneensa kesälomasuunnitelmiaan koronan takia. Haaveiden hautaaminen ärsyttää ja suunnitelmiaan muuttaneista puolet aikoo pysyä kotona.

Koronakesänä Suomen järvi- ja merimaisemat tuuraavat Kanariansaaria, Kreikkaa, Kroatiaa ja muita suosittuja lomakohteita ulkomailla. Kotimaanmatkailussa eniten kiinnostaa mökkeily, jota haluaisi harrastaa liki puolet vastaajista. Piilopirtteihin vetäytyminen ei ole enää pelkkien keski-ikäisten huvia; peräti 56 prosenttia 18-29-vuotiaista kertoi haluavansa kesällä mökille.

Kesäsuunnitelmiin vaikuttaa tavallista enemmän nyt myös taloudellinen tilanne. Korona vei monilta työt kokonaan tai toistaiseksi. Epävarmuus tuloista ja matkustamisen turvallisuudesta vaikuttaa lomasuunnitelmiin sekä lomalla käytettävän rahan määrään.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas vastaaja joutuu pienentämään lomabudjettiaan koronaepidemian vuoksi.

Ifin selvityksen mukaan rahoja ei säästetä siirtyviin ulkomaanreissuihin, sillä vain viidennes suomalaisista uskoo pystyvänsä karistamaan kotimaan tomut jaloistaan tänä vuonna. Suurin osa suomalaisista, 44 prosenttia, ennakoi matkailun ulkomaille jatkuvan vasta vuodenvaihteessa tai alkuvuodesta 2021. Joka kymmenes vastaaja aikoo lähteä ulkomaille heti, kun se on mahdollista.

Pandemian jälkeisenä aikana vastaajat ennakoivat vähentävänsä lentämistä ja laiva-matkoja. Siksi kotimaan matkailu omalla autolla kasvattaa suosiotaan. Puolet vastaajista kuitenkin arvioi, että pitkällä tähtäimellä matkailukäyttäytyminen pysyy samana kuin ennen koronapandemiaa.

 

Virpi Kupiainen-Ämmälä

 

Lue lisää kesästä ja kesäsuunnitelmista Eparin kesälehdestä 3.6.2020.