Uutiset

Korona peruu ja muuttaa pikkujouluja – Rillumisesta on siirrytty rauhalliseen ruokailuun

Hyvä ruoka ja kaunis kattaus saavat enemmän huomiota, kun pikkujouluohjelmaa on tavallista vähemmän. Kuva Pirjo Kuorikoski
  • Epari

Isot pikkujouluseurueet ovat vaihtuneet pienten porukkojen illallisiin. Yrittäjät pyrkivät tarjomaan mahdollisuuksia yhdessäololle koronasta huolimatta.

Koronaepidemia ja siihen liittyvät kokoontumissuositukset kurittavat ravintola-alan yrittäjiä. Vaikka pikkujoulukausi on parhaimmillaan, ravintoloiden asiakasmäärät ovat pieniä.

Hotelli-Ravintola Alman yrittäjä Heidi Ylikoski sanoo, että pikkujouluja on noin 70 prosenttia totuttua vähemmän. Tavallisesti marras- ja joulukuussa tilat täyttyvät reilun sadan hengen porukoista, mutta nyt juhlitaan pienemmällä kokoonpanolla. Tämä näkyy selvästi asiakasmäärissä.

– Peruutuksia ja varausmuutoksia on tullut koronan takia. Tilanteen tiedämme paremmin joulukuun lopussa, koska nykyään varaukset tulevat lyhyellä aikajänteellä.

Koska isojen ryhmien pikkujouluja ei ole, ohjelmaa on tavallista vähemmän.

– Nyt istutaan illallisen merkeissä. Ryhmät ovat varanneet myös kabinetteja, saunoja ja sviitejä pikkujouluja varten, Ylikoski kertoo.

Almassa on iso juhlasali, joten isommankaan porukan kanssa voi Ylikosken mukaan kokoontua turvallisesti.

– Tilan pystyy kattamaan väljästi. Joululounas on tarjolla ja isompi ryhmä voi saapua syömään porrastetusti. Vaihtoehtoja on ja pyrimme saamaan aikaan asiakkaan näköisen ratkaisun.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan ravintoloissa korona näkyy esimerkiksi Aluehallintoviraston määrääminä anniskelu- ja aukioloaikojen rajoituksina. Yökerho Original Sokos Hotel Vaakunassa ei ole auki. Karman baarin puoli palvelee keskiviikosta lauantaihin. Hotelli Lakeuden Wilsson pubissa on perjantaina ja lauantaina muutaman tunnin normaalia lyhyempi anniskeluaika.

– Nyt hyvä ja laadukas ruoka on keskiössä. Väki istuu pidempään samassa ravintolassa. Asiakkaat suosivat rauhallisia pöytiä ja toivovat etäisyyttä muihin varsinkin silloin, jos seurueessa on iäkkäämpiä vieraita. Asiakkaat ovat valveutuneita ja arvostavat turvallista asiointia ja hyvää hygieniaa paljon aiempaa enemmän, tietää toimialapäällikkö Elina Mäki-Opas.

Pikkujouluja on huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin.

– Rauhalliset ravintolakabinetit ja saunatilat ovat suosittuja. Niitä varataan enemmän oman porukan tai perheen käyttöön. Tiloihin saadaan tuotua juhlakauden tunnelmaa valaistuksen ja jouluisen rekvisiitan avulla.

OmaSp Stadionilla on samanlainen tilanne. Muutos on dramaattinen: firmojen pikkujoulut ovat pudonneet varauskalenterista lähes kokonaan.

– Positiivista on, että perinteisten pikkujoulujen sijaan yritykset varaavat jouluaamiaisia ja joululounaita. Meillä niitä on yksityistilaisuuksien lisäksi joulukuussa kolmena torstaina, kertoo event manager Virpi Hautamäki.

Stadionilla on kehitetty vaihtoehtoja perinteisille pikkujouluille. Niiden tilalle kehitettiin kaksi, rajoitetulle asiakasmäärälle suunnattua tilaisuutta, jossa on sekä ruokaa että ohjelmaa. Ensimmäinen ilta oli lauantaina, jolloin artistivieraana on Reino Nordin. BEHM nousee lavalle 11. joulukuuta.

– Illasta on mahdollisuus nauttia oman seurueen kesken omassa pöydässä. Vuosi on ollut pitkä ja raskas. Moni kaipaa viihdettä ja rentoa iltaa hyvässä seurassa. Haluamme tarjota ajan henkeen sopivan mahdollisuuden juhlistaa päättyvää vuotta ja tulevaa joulua, Hautamäki selvittää.

Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka