Korona stressaa lukiolaisia ja pistää perinteitä uusiksi: penkkariajelu peruuntui, vanhaintanssit siirtyvät, lakkiaisten kohtalo on vielä auki

Korona aiheuttaa paineita abiturienteille. Perinteisten juhlien peruuntuminen ja siirtyminen ärsyttää lukiolaisia.

Kevään ylioppilaskirjoitukset aiheuttavat tavallista enemmän stressiä lukiolaisissa. Opiskelijoita huolestuttaa koronaepidemian leviäminen ja erityisesti se, ovatko he itse terveinä H-hetkellä. Ensimmäinen koe suoritetaan 16. maaliskuuta.

Lukion rehtori Teijo Päkkilä tietää, että opiskelijoiden keskuudessa on nyt paljon pelkoa ja epävarmuutta. Rehtorikin on saanut asiasta viestejä.

– Kirjoitukset lykkääntyvät, jos on karanteenissa tai sairastuu hengitystieinfektioon, oli kyseessä sitten korona tai muu tauti. Tämä luo tietysti lisäjännitystä, kun kirjoituksissa menestyminenkin tuo omia paineita.

Kevään ylioppilaskirjoitukset aiheuttavat monessa lukiossa tilarallin, jotta koetiloissa pystytään takaamaan turvavälit. Seinäjoen lukiolla on yhtä aikaa käytössä enintään kahdeksan tilaa.

– Meillä tilojen jakamiseen on jo totuttu, eikä kirjoitusten pirstoutuminen eri tiloihin ole aiheuttanut lisävaivaa, Päkkilä kertoo.

Kevään kirjoituksiin osallistuu Seinäjoen lukiossa 430 opiskelijaa. Lukuun on laskettu mukaan arvosanojen korottamista yrittävät tai tutkintoaan täydentävät opiskelijat.

Korona torpedoi lukiolaisille tärkeitä perinteitä. Abiturientit ovat tavanneet viettää lukion viimeistä opiskelupäivää riehakkaasti laulajaisten ja rekka-ajelun merkeissä. Penkinpainajaiset pidetään nytkin, mutta eri tavalla kuin aiemmin. Juhlapäivä on 18. helmikuuta.

– Tapahtumat ovat paljolti livelähetystä luokkiin ja pienimuotoisia esityksiä. Ajelu jätetään kokonaan väliin.

Abiturienttien lähdettyä lukulomalle, lukion toisen luokan opiskelijoista tulee koulun vanhimpia. Tätä on tavattu juhlia suureleisesti niin kutsutuissa vanhojen tansseissa. Tanssiharjoitukset ovat käynnissä, mutta tapahtuma on suosiosta siirretty keväämmälle. Jos suunnitelmat onnistuvat, lukiolaiset sonnustautuvat juhlapukuihin 21. toukokuuta.

Ylioppilasjuhlat pidetään 5. kesäkuuta. Viime vuonna lakki jouduttiin painamaan päähän etäjuhlassa.

Miten opiskelijat ovat suhtautuneet tähän kaikkeen?

– Kriisiapua ei toistaiseksi ole tarvittu, mutta koronarajoitukset ovat luonnollisesti tuottaneet pettymyksiä, kun tapahtuma tai juhla toisensa jälkeen peruuntuu, Päkkilä selvittää.

Virpi Kupiainen-Ämmälä