Korona sulkee ovia Seinäjoella – Seurakunnan tilaisuudet nettiin

Seinäjoen kaupunki on käynyt läpi Suomen valtioneuvoston linjaukset koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ne aiheuttavat muutoksia palveluihin. Poikkeusaika päättyy tämän hetken tiedon mukaan 14. huhtikuuta.

Koulujen tilat suljetaan ja lähiopetus keskeytetään koko kaupungissa. Lukiot siirtyvät etäopetukseen. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään tämän viikon aikana normaalisti.

Niille 1.-3. -luokkien lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla järjestetään poikkeuksellisesti lähiopetusta. Erityisryhmissä opiskelevien opetus järjestetään lähiopetuksena.

Lähiopetuksessa olevien lasten aamu- ja iltapäivätoiminta jatkuu normaalisti. Varhaiskasvatuksen yksiköt pidetään toiminnassa. Avoin leikkitoiminta loppuu. Suosituksena on, että lapsia hoidetaan kotona.

Kiireetön perusterveydenhoito ja suunterveydenhuolto toimivat toistaiseksi normaalisti. Terveyspalvelukeskukseen Huhtala 10:een varaudutaan perustamaan tilapäinen kaupunginsairaalan osasto.

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä, hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaalassa on kielletty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ikäihmisten asiakasohjauksen ohjaus- ja neuvontapiste on suljettu. Asiakkaita palvellaan puhelimitse normaalisti arkisin kello 9-14.

Kaikki ikäihmisten päivätoimintaryhmät keskeytetään. Päivätoiminnan koko henkilöstö siirtyy kotihoitotyöhön.

Museot, kirjastot, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat suljetaan. Kaks’Kättä-työpaja ja Toimintojen talo sekä Seinäjoen ja Ylistaron toimintakeskusten toiminta on tauolla.

Joukkoliikenne toimii toistaiseksi normaalisti, mutta vuorojen määrää ja aikatauluja tullaan muuttamaan tarpeen mukaan.

Kaupungin henkilökunta siirtyy etätyön tekemiseen mahdollisuuksien mukaan. Kaupungintalon info palvelee arkisin normaalisti. Kaupungin luottamustoimielinten kokoukset pidetään normaalisti. Kaupungin laajennettu varautumisryhmä kokoontuu kaksi kertaa päivässä.

Seinäjoen seurakunta peruu kaikki tapahtumat kirkollisia toimituksia lukuunottamatta. Toiminta keskittyy nyt sähköisiin kanaviin.

– Vaikka tapahtumia perutaan, kirkko ja seurakunnat ovat ihmisten tukena ja kanssakulkijoina tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Keskusteluapua on lisätty, ja seurakunnan työntekijät ovat seurakuntalaistensa tavoitettavissa myös puhelimitse sekä monien sähköisten kanavien kautta, viestintäjohtaja Kirsi Poltto kertoo.

Seinäjoen seurakunta järjestää Lakeuden Ristissä viikoittain ilman yleisöä jumalanpalveluksen, joka videostriimataan Youtuben kautta ja lähetetään Radio Deissä. Jo sovitut kasteet, häät ja hautajaiset pidetään, mutta osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön.

– Uusien kirkollisten toimitusten järjestämisen siirtämistä mahdollisuuksien mukaan kokoontumisrajoitusten jälkeiseen aikaan kannattaa harkita, kirkkoherra Jukka Salo ohjeistaa.

Rippikoulut pidetään poikkeusjärjestelyin. Seurakuntien palvelutoimistot ja diakonia jatkavat asiakaspalvelua. Diakoniavastaanotolle tullaan vain ajanvarauksella, yleisiä päivystysaikoja ei toistaiseksi pidetä.

– Kirkon tehtävä on epidemiankin aikana tuoda lohtua ja toivoa sekä auttaa hädässä olevia. Myös Ruokapankin ruokakassien jako jatkuu ja jakoa porrastetaan tarvittaessa ajallisesti siten, että tilassa on aina vain yksi asiakas kerrallaan työntekijöiden lisäksi.