Korona vaati kaksi uutta kuolonuhria – Ilmajoella isoja joukkoaltistumisia. Ylilääkäri: ”Korona leviää kuin kulovalkea”

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin koronatilanne on jälleen pahenemassa. Viime viikon aikana tauti vaati kaksi kuolonuhria. Yhteensä alueella koronaan on kuollut 12 henkeä. Osastohoidossa on nyt seitsemän potilasta, joista valtaosaa hoidetaan terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna 16 uutta koronavirustartuntaa, jotka aiheuttivat isoja joukkoaltistumisia. Suurin osa niistä on JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän alueella, missä koronatilanne ollut pitkään rauhallinen. Nyt Jikin alueella on 14 koronapositiiviseksi todettua henkilöä. Karanteenissa on noin 160 ihmistä.

Perjantaina tiedotettiin, että Ilmajoella Herralan koulussa koronalle on altistunut 40 koululaista. Toinen joukkoaltistuminen on Ilmajoen terveyskeskuksen akuuttiosastolla, missä kymmenen potilasta on altistunut koronalle. Osastolle ei voida ottaa uusia potilaita ennen kun nykyisten koronatestitulokset on saatu. Myös lasten jalkapallojoukkue Ilmajoella on asetettu karanteeniin. Altistuneiden lukumäärää ei ole kerrottu.

Ilmajoen kunnanjohtaja Seppo Pirttikoski altistui koronalle keskiviikkona ja on nyt karanteenissa. Hän tekee etätöitä kotona.

Johtava ylilääkäri Minna Timonen pyytää asukkaita tsemppaamaan vielä hetken koronakurin kanssa.

– Jos oireita on niin menkää heti testiin ja olkaa omaehtoisessa karanteenissa tulosten saapumiseen saakka. Tämä on tärkeä asia.

Timonen muistuttaa, että koronaepidemian leviäminen vaikuttaa nopeasti yhteiskunnan toimintoihin.

– Korona leviää kuin kulovalkea. Jos hellitämme nyt, sairaaloiden tehohoitopaikat täyttyvät nopeasti.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueellinen yhteistyöryhmä, niin sanottu koronanyrkki, kokoontui maanantaina pohtimaan tilannetta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on ollut koronaluokituksen mukaisessa kiihtymisvaiheessa marraskuun lopulta saakka. Nyrkki piti edelleen voimassa 8. helmikuuta antamansa suositukset, jotka ovat voimassa maaliskuun alkuun saakka. Myös aluehallintoviraston antama 20 henkilön kokoontumisrajoitus yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin on voimassa maaliskuun alkuun saakka.

Tilanne nyt:

Tartuntojen kokonaismäärä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on 566. Viimeisen kahden viikon aikana on todettu yhteensä 42 tartuntaa. Alueen ilmaantuvuus on nyt 21,8/100 000 asukasta.

Etelä-Pohjanmaalta on löytynyt yhteensä neljä koronaviruksen UK-varianttia eli niin kutsuttua brittivarianttia.

COVID-19 -näytteitä on sairaanhoitopiirissä otettu kaikkiaan 75 054. Eilen tutkittiin 234 näytettä. Viime viikolla tutkituista 2625 näytteestä positiivisten näytteiden osuus oli 1,1 prosenttia.

Lähes puolet viimeaikaisista tartunnoista on saatu perhepiiristä. Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä todettujen tartuntojen osuus on noin kolmannes. Ulkomailta saatujen tartuntojen osuus on neljä prosenttia. Seitsemässä prosentissa tartunnan lähde on jäänyt epäselväksi.

Virpi Kupiainen-Ämmälä