Korona voi tarttua lemmikkiin – kissa sairastuu koiraa herkemmin

Korona voi tarttua lemmikkiin. Kissa saa tartunnan koiraa helpommin. Tässä jutussa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

Koronavirus -tartuntoja on havaittu useilla eri eläinlajeilla. Kissa voi saada tartunnan helpommin kuin koira. Myös frettien, kanien ja kultahamsterien on todettu olevan alttiita tartunnalle, jos ne ovat läheisessä kontaktissa sairastuneeseen ihmiseen.

Digitaalinen eläinklinikka FirstVet eläinlääkäri Maiju Tamminen ja Ruokavirasto kokosivat vastaukset huolestuneiden lemmikinomistajien kysymyksiin.

1. Onko koronavirus vaarallinen lemmikkieläimelle?

Todennäköisesti ei. Eri eläinlajeille tehdyissä altistuskokeissa eläinten tartunnat ovat olleet joko oireettomia tai hyvin vähäoireisia.

2. Millaisia koronaoireita lemmikilläni saattaa olla?

Altistuskokeissa käytetyillä eläimillä ei ole havaittu oireita tai oireet ovat olleet vähäisiä. Kissoilla on todettu esimerkiksi lieviä hengitystieoireita ja ruokahaluttomuutta.

Tämänhetkisen tiedon mukaan tartuntaa ei oireiden perusteella ole syytä epäillä muilla lemmikkieläimillä kuin kissoilla.

3. Voiko kissani tai koirani tartuttaa minulle koronaviruksen?

Tuskin. Tartunnan siirtyminen eläimestä ihmiseen on nykytiedon valossa hyvin epätodennäköistä. Kissat, fretit, kanit ja hamsterit ovat koeolosuhteissa tartuttaneet virusta eteenpäin muihin eläimiin.

4. Voinko minä tartuttaa kissalleni tai koiralleni koronaviruksen?

Kyllä. Virustartunnan saaneet eläimet ovat tyypillisesti olleet läheisessä kontaktissa COVID-19-tautiin sairastuneeseen henkilöön, joten viruksen epäillään tarttuneen lemmikkiin alun perin sairastuneesta ihmisestä.

5. Jos olen saanut COVID-19-tartunnan, pitääkö myös lemmikkiäni pitää karanteenissa?

Riippuu lemmikistä. Koiran ulkoilutarpeesta on huolehdittava myös oman karanteenin aikana. Jos lemmikkinä on kissa, fretti, kani tai hamsteri, eikä ole mahdollista saada lemmikkiä muualle hoitoon oman karanteenin ajaksi, on lemmikki pidettävä sisätiloissa ja sen vointia seurattava. Jos lemmikissä ilmenee sairauden oireita, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin ja mainita COVID-19- altistus

6. Jos koirallani on flunssan oireita, voinko ulkoilla koirani kanssa koira-puistossa, jossa on muita koiria?

Et. Eläimillä tunnetaan paljon erilaisia hengitystieoireita aiheuttavia viruksia ja bakteereita ja näitä tavanomaisia taudinaiheuttajia kiertää myös Suomen lemmikkieläimissä runsaasti. Jos koiralla on flunssan oireita, on kyseessä todennäköisemmin esimerkiksi kennelyskä kuin COVID-19- tauti. Kennelyskä on hyvin helposti tarttuva, joten koira on syytä pitää erossa muista koirista vielä pari viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

7. Jos minulla on flunssan oireita, voinko viedä lemmikkiäni hoitoon?

Kyllä, varovaisuutta noudattaen. COVID-19-tauti tarttuu ihmisestä toiseen, ja tartunnan siirtyminen eläimestä ihmiseen on hyvin harvinaista. Riski-ryhmiin kuuluvien suojelemiseksi on kuitenkin suositeltavaa, että kissoja, hamstereita, kaneja tai frettejä ei viedä hoitoon riskiryhmään kuuluville henkilöille, jos omistajalla epäillään COVID-19-tartuntaa. Koronapotilaiden kissat tulisi pitää sisällä.

8. Voinko antaa koirani tervehtiä kotitaloutemme ulkopuolisia ihmisiä?

Kyllä. Koirista ei ole löydetty altistuskokeissa tartuntakykyistä virusta. On hyvin epätodennäköistä, että koira tartuttaisi virusta eteenpäin muihin eläimiin tai ihmisiin.

9. Miten varmistan eläimeni hoidon, jos sairastun itse?

Eläimen omistajan kannattaa joka tapauksessa aina olla varautunut omaan sairastumiseen ja suunnitella eläintensä hoito yllättävien tilanteiden varalta. Hoitojärjestelyistä kannattaa sopia etukäteen esimerkiksi sukulaisten, ystävien tai naapurin kanssa. Myös oman alueen eläinhoitolat kannattaa kartoittaa. Eläimen ruokaa on syytä pitää varastossa riittävä määrä ja mikäli eläin on pysyvällä lääkityksellä, myös riittävä lääkkeiden määrä kannattaa varmistaa.

10. Tarttuuko virus kotieläimiin?

Tämänhetkisen tiedon mukaan SARS-CoV-2 ei tartu nautoihin, lampaisiin, sikoihin, hevosiin, kanoihin tai ankkoihin.

Tarhatuissa minkeissä tautia on todettu runsaasti ja minkkejä on jouduttu lopettamaan. Minkit saivat tartunnan ilmeisesti työntekijöiltä.