Uutiset

Koronapotilaiden tehohoitopaikat eivät riitä – Ainoa ratkaisu ongelmaan on rokotus: Sairaala aloitti laajan rokotebussikiertueen

Seinäjoen terveyskeskuksen aloittamaa rokotebussikiertuetta jatkaa Seinäjoen sairaala. Kuva Kari Löfhjelm
  • Epari

Koronavirus pitää Etelä-Pohjanmaata otteessaan. Sairastuneet ovat pääosin rokottamattomia, joista joka kymmenes päätyy teho-osastolle.

Seinäjoen sairaalan tehohoidon kapasiteetti on äärirajoilla koronapotilaiden hoidon takia. Kun hoitopaikkoja ei ole, yksittäisiä potilaita on jouduttu siirtämään muiden sairaaloiden teho-osastoille. Nyt Seinäjoen sairaalassa on yhdeksän koronapotilasta. Menneellä viikolla todettiin 116 koronatartuntaa.

Covid-19-potilaiden hoitamiseksi Seinäjoen keskussairaalassa on jouduttu supistamaan kiireetöntä toimintaa. Yhden leikkaussalin toiminta on ajettu alas. Leikkauspäiviä on peruttu 23. Vaikutus on suuri, sillä päivässä ehditään tehdä 2-4 leikkausta.

Koronapotilaista keskimäärin kymmenen prosenttia tarvitsee tehohoitoa. Covid-19-potilaan hoito osastolla vaatii vähintään kaksinkertaisen henkilöstömitoituksen muihin potilasryhmiin verrattuna suojautumisen sekä potilaiden hoitoisuuden vuoksi.

Tilanne sairaalassa saadaan kohenemaan vain rokottamisella, sillä koronarokotukset suojaavat hyvin etenkin Covid-19-virusinfektion vakavilta tautimuodoilta. Suuri osa sairaalaan joutuneista ei ole ottanut rokotetta.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus on maan alhaisinta. Alueella kaksi rokotetta on saanut 67,9 prosenttia väestöstä. Maan keskiarvo on 80,9 prosenttia.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa tarjota maakunnan väestölle mahdollisuuden ottaa rokotus mahdollisimman vaivattomasti. Sairaala jatkaa Seinäjoen terveyskeskuksen aloittamaa rokotusbussikiertuetta.

Rokotuksia annetaan rokoteasemaksi valjastetussa bussissa, joka pysähtyy esimerkiksi kauppojen ja oppilaitosten pihoissa. Bussissa voi ottaa joko ensimmäisen tai toisen koronarokotteen. Toista rokotetta otettaessa ensimmäisen rokotteen saannista pitää olla kulunut vähintään 12 viikkoa.

Mennään bussilla -rokotuskiertue alkoi eilen tänään tiistaina Lapuan Sedun pihalta. Kiertue päättyy marraskuun lopussa.

– Kuutisenkymmentä ihmistä kävi. Suurin osa heistä oli nuoria opiskelijoita, kertoo rokotuskoodinaattori Satu Toivola tyytyväisenä.

Sairaalan rokotuskiertue kattaa muun muassa Lappajärven, Tuurin ja Kauhavan. Eparin levikkialueella bussi pysähtyy perjantaina 19.11. lImajoen S-Marketilla kello 9-11 ja Jalasjärveen ABC-asemalla kello 12.30-14.30.

Maanantaina 22.11. rokotetaan Lapuan Sedulla kello 9.30-15. Kurikan Sedun kampus on vuorossa torstaina 25.11. kello 9-11. Siitä bussi jatkaa Ilmajoelle Etelä-Pohjanmaan opistolle (kello 12-13) ja Ilmajoen maatalousoppilaitokselle (13.30-14). Samana päivänä bussi pysähtyy vielä Kurikan K-Supermarketin pihassa kello 14.30-16. Ideaparkissa rokotetaan perjantaina 26.11. kello 15-21.

Koronaepidemian taltuttamiseksi aluehallintovirasto (avi) on määrännyt Etelä-Pohjanmaalle sisätilojen kohdennettuja kokoontumisrajoituksia. Ne astuivat voimaan maanantaina.

Itsenäisyyspäivään saakka maakunnassa voi sisätiloissa järjestää korkeintaan 100 hengen yleisötilaisuuksia. Rajoitus koskee yhteislaulutilaisuuksia sekä katsomotiloja, joissa kaikille ei ole määritelty istumapaikkoja.

Kuten ravintolarajoituksissa, myös avin määräämien kokoontumisrajoitusten kohdalla koronapassi poistaa rajoitukset. Toinen vaihtoehto on käyttää katsomossa vain istumapaikkoja. Laulutilaisuuksissa ainoa tapa kiertää sadan hengen rajaa on koronapassi.

Sairaalahoitoa tarvitsevat pääasiassa 30–50-vuotiaat potilaat. He ovat pääasiassa rokottamattomia, eivätkä läheskään aina kuulu riskiryhmiin.

– Tauti on tavattoman tarttuva ja ärhäkkä. Nämä vakavat taudinkuvat ovat täysin turhia, toteaa osastonylilääkäri Raimo Jokisalo.

Jokisalon mukaan käytännössä kaikkien rokottamattomien koronapotilaiden mielipide rokotteen ottamisesta on muuttunut sairaalaan tullessa.

– Kyllä he ovat heti sairaalaan tullessa olleet sitä mieltä, että jos olisivat tämän tienneet, olisivat ottaneet rokotteen. Kyllähän taudin vakavuudesta on puhuttu, ei sen pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä.

Samaa mieltä on anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri Jenni Puoliväli-Oksala, joka kirjoitti Instagramiin tunteisiin vetoavan viestin Etelä-Pohjanmaan synkästä koronatilanteesta. Päivityksen taustalla oli koronan aiheuttama ruuhka teho-osastolla.

– Viimeksi kun päivystin, pohdimme työkaverin kanssa mikä on suunnitelma yölle, jos tulee vielä yksi potilas. Olisi kiva tietää, että jos tulee potilas, niin hänelle on tilaa, Puoliväli-Oksala kirjoittaa.

Tästä lähtökohdasta Puoliväli-Oksalan on hyvin hankala ajatella, että rokotteen ottaminen olisi jokaisen oma asia.

– Rokottamattomat kuormittavat terveydenhuoltoa. Se näkyy jo perusterveydenhuollossa saati sitten erikoissairaanhoidossa. Joudumme valitsemaan ketä hoidetaan. Rokottamattomuus vaikuttaa kaikkialla.

Puoliväli-Oksala sanoo, että Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on nyt ensimmäistä kertaa epidemian aikana todella huono.

– Ei tiedetä, mikä on esimerkiksi tehohoidossa olleiden toimintakyky parin vuoden päästä. Se ei välttämättä palaudu ennalleen.

Puoliväli-Oksalan mielestä Suomen koronauutisointi on ollut kesyä.

– Kollegat ovat kertoneet, että monessa muussa maassa mediassa on näytetty aika julmastikin kuolleita ja sitä, mitä hoito on. Ihmiset ovat nähneet ihan eri tavalla, mitä koronatauti on.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka