Koronatesteistä suurin osa tehdään terveyskeskuksissa – Tautitilanne on rauhallinen, mutta sairaalavierailuja rajoitetaan tiukoilla säännöillä

Koronatestauksien määrä on noussut Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Syynä tähän on hengitystietulehdusten lisääntyminen parin viime viikon aikana. Kaikilla sairastuneilla COVID-19-tartuntaa ei ole, mutta testejä tehdään matalalla kynnyksellä.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on tähän mennessä todettu todettu 48 COVID-19-tartuntaa. Sairaalahoidossa koronapotilaita ei tällä hetkellä ole. Testejä koronaepidemian aikana on otettu noin 7 600. Niistä 144 otettiin tiistaina.

Tavoitteena on ottaa koronaviruksen osoittamiseen tarvittava nenänielunäyte omassa terveyskeskuksessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämän takia terveyskeskuksissa otettujen näytteiden osuus on koko ajan kasvanut. Viime viikkojen aikana otetuista näytteistä liki 80 prosenttia on otettu terveyskeskuksissa. Suhteellisesti eniten näytteitä on otettu Kuusiokuntien alueella.

Sairaanhoitopiiri korostaa sitä, että toisen aallon syntymisen estämiseksi on tärkeää edelleen noudattaa keväällä käyttöön otettuja, tehokkaiksi osoitettuja ehkäisykeinoja.

Perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikön ylilääkäri Matti Rekiaro muistuttaa, että vaikka epidemiatilanne on keväästä lieventynyt, niin sairaalavierailuja saa edelleenkin tehdä rajoitetusti.

– Ohjeita noudattamalla saamme parhaiten suojattua potilaat, Rekiaro sanoo.

Potilaiden lähiomaisten vierailuissa noudatetaan seuraavia sääntöjä:

1. Vierailusta tulee sopia etukäteen yksikön henkilökunnan kanssa.

2. Vieraita voi olla samaan aikaan enintään kaksi.

3. Turvaväli potilaaseen on säilytettävä.

4. Vierailun suositeltu enimmäiskesto on 15 minuuttia.

5. Vierailijan tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessaan ja sieltä poistuessaan.

6. Vierailijalla ei saa olla hengitystietulehdusoireita eikä oleskelua ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana

7. Teho-osastolla, tehostetun valvonnan yksikössä ja vuodeosastolla A42 vieraileville annetaan kirurginen suu-nenäsuojus

8. Saattohoidossa olevan tai muuten vakavasti sairaan potilaan omaisten vierailut sovitaan yksikön kanssa. Niissä voidaan yksikön harkinnan mukaan joustaa vieraiden määrässä ja vierailun kestossa.