Koronatilanne pahenee – Ylilääkäri: Kiihtymisvaihe voidaan estää vain, jos asukkaat sitoutuvat noudattamaan ohjeita

Koronatilanne on pahentumassa Etelä-Pohjanmaalla. Sairaanhoitopiirissä todettiin viikonvaihteessa 18 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on tällä hetkellä 103.

Sairastuneista on 16 Ylläksellä matkailleita ja lisäksi viisi heidän lähipiiristä on sairastunut karanteenin aikana. Neljä tartuntaa liittyy Vaasan opiskelija-altistukseen.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin työntekijällä todettiin koronatartunta sunnuntaina. Tartunnan saanut työntekijä on altistanut työyhteisössään 33 henkilöä. Jäljitystyö on saatu päätökseen ja henkilöt on asetettu karanteeniin kahden viikon ajaksi. Karanteeniin määrättyjä, altistuneita potilaita ei ole.

Altistumistilanteiden välttämiseksi kaikki työntekijät sairaalassa käyttävät tästä päivästä lähtien kirurgista suu-nenäsuojusta. Maskivelvoite koskee kaikkia työntekijäryhmiä ja kaikkia sairaalan sisätiloja.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 28 538. Eilen tutkittiin 188 näytettä.

Etelä-Pohjanmaa on toistaiseksi säilynyt epidemian perustasolla, vaikka uusien tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti. Kahden viikon aikana uusia tartuntoja on ollut 33 ja viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on tullut 29.

– Luvut enteilevät selvää kiihtymisvaiheeseen ajautumista. Kiihtymisvaihe voidaan estää vain siellä, että sitoudumme noudattamaan turvavälejä, karsimaan sosiaalisia kontakteja ja välttämään isoja tilaisuuksia, opastaa ylilääkäri Matti Rekiaro.

Koronaepidemian leviämistä estääkseen Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on päättänyt, että kasvomaskeja on käytettävä kaikissa yleisötilaisuuksissa kuten urheilu- ja kulttuuritapahtumissa ja seurakuntien tilaisuuksissa.

Asiasta päätti torstaina sairaanhoitopiirin niin sanottu nyrkki-ryhmä, johon kuuluu edustajia sairaanhoitopiiristä, alueen kolmesta terveyskeskuksesta, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksesta, aluehallintovirastosta ja ely-keskuksesta. Sosiaali- ja terveysministeriön kehotuksesta perustetun ryhmän työnkuvaan kuuluu esimerkiksi maakunnallisen tilannekuvan ylläpito, mahdollisten rajoitussuositusten tekeminen ja väestölle tiedottaminen. Nyrkki kokoontuu joka viikko.

Lähes kaikki tartunnat ovat peräisin maakunnan ulkopuolelta. Sairaanhoitopiiri kehottaa miettimään tarkasti matkustamista edes kotimaassa.

– Olemme sairaanhoitopiirissä erittäin huolestuneita lähialueiden kiihtyvästä tartuntatilanteesta. Maakuntana emme voi eristäytyä, mutta omilla valinnoilla voimme vaikuttaa koronatilanteen kehittymiseen maakunnassamme. Matkustaminen näyttää nyt tuovan tartuntoja maakuntaan, joten myös vapaa-ajan matkustamista tulisi tarkoin harkita. Koronatilanne Keski-Suomessa, Pirkanmaalla ja Uudenmaan alueella on edennyt kiihtymisvaiheeseen. Esimerkiksi Keski-Suomessa tapausten ilmaantuvuus on 15-kertainen Etelä-Pohjanmaahan nähden, perustelee ylilääkäri Rekiaro.

Rekiaron mukaan erityisesti kiihtymisvaiheen maakuntiin matkustamista ja sieltä Etelä-Pohjanmaalle matkustamista on tarkoin harkittava. Monet tartunnat ovat lähtöisin muun muassa sukulaisvierailuista, häistä ja muista kokoontumisista.

Virpi Kupiainen-Ämmälä