Kuningas oli menehtyä leikkauspöydälle ja vielä viime vuonna valmentaja aikoi lyödä hanskat tiskiin – Kotiradan kasvateista paras nousi viidenneksi Kuninkuusraveissa

Vuoden 2020 Kuninkuusravit kilpailtiin viikonloppuna Seinäjoella. Ravikuninkaan seppeleen niskaansa sai pihtiputaalaisen Antti Ojanperän valmentama Evartti. Ravikuningattaren tittelin vei siilinjärveläisen Reino Miettisen valmentama Virin Camilla.

Kotiradan kasvateista paras oli kokonaiskilpailun viidenneksi sijoittunut Lakan Leija. Kuudes lopputuloksissa oli Sävel Taika ja Taksvenla kahdeksas. Ryti-Tytön ja Akaasian kisa jäi kesken.

Evartin tie ravikuninkaaksi on ollut mutkainen, mutta Seinäjoella voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä. Evartti voitti kaksi ensimmäistä osamatkaa ja päätöskilpailussa sijoituksena oli toinen sija.

Evartin kanssa on noustu kliseisesti vaikeuksien kautta voittoon: muutama vuosi aikaisemmin hevonen oli menehtyä leikkauspöydälle, mutta kuluvan kauden aikana ori on noussut suomenhevosravureiden huipulle.

– Jos joku olisi reilu vuosi sitten ollut katsomassa, miten tämä meni silloin, niin aika paljon on tapahtunut sen jälkeen. Tulin ajamasta, ja sanoin, että en aja sitä enää ikinä. Se ei tuntunut hyvältä, mutta me valjastettiin sitä yhä uudestaan, valmentaja Antti Ojanperä kertoo.

Ravikuninkaallisten kärryillä nähtiin tänä vuonna harvinaisen nuoret ohjastajat. Evarttia ohjastanut Santtu Raitala täyttää kuluvana vuonna 29. Virin Camillaa ohjastanut Hannu Torvinen on vuotta nuorempi.

Molemmille Kuninkuusravien pääkilpailun kokonaisvoitto oli uran ensimmäinen. Kilpakumppanit ovat hyviä ystäviä, mikä teki voitonjuhlista entistä ikimuistoisemmat.

– Kun Hannu voitti Virin Camillalla päätösmatkan, ajattelin, että olisi uskomattoman hienoa päästä tänne vierekkäin. Onhan tämä aivan käsittämätöntä, Raitala tunnelmoi voittajaseremonioissa.

Kuninkuuskilpailun päätösmatkan voitti Pauli Raivion valmentama Tähen Toivomus, jonka välittömässä läheisyydessä Evartti vei päätösmatkan toisen sijan. Kun ennen päätösmatkaa kaksikon välillä oli eroa 1,6 sekuntia, oli vuoden 2020 ravikuningas selvillä maaliin tultaessa.

Raitalan tuuletuksesta päätellen, kakkossija sopi Pihtiputaan supervaljakolle erinomaisesti.

– Loppukaarteessa oli kyllä tosi kiva fiilis. Evartti oli tosi mahtavan tuntuisesti siinä Henrin Bollström selässä kiinni, ja mietin hetken aikaa, että uskaltaako tästä lähteä kääntämään mihinkään, ettei tule mitään hölmöyksiä, mutta ei onneksi tullut. Tuli siinä sellainen olo, että olisi kiva voittaa tämä viimeinenkin lähtö, mutta en ole koskaan noin hienoa kakkosta ajanut.

Evartin taustat levittäytyvät ympäri Suomen. Omistajaporukka Talli Pajatso on rekisteröity Rovaniemelle. Tuoreen ravikuninkaan juuret ovat Etelä-Pohjanmaalla: hevosen on kasvattanut Olli Sippola Kuortaneelta.

– Olen vitsin heittänyt, kun hevonen on Sippolan Ollin luota lakeuksilta ostettu, että mikä olisi sen hienompaa kuin hakea seppele Seinäjoelta. Vitsistä tuli totta, Evartin hoitaja Jutta Ihalainen selvittää.

Vuoden 2020 kuninkuuskilpailussa edellä mainitut Evartti ja Tähen Toivomus erottuivat selvästi.

Viidettä kertaa kuningatarkilpailuun osallistunut Virin Camilla on useana vuonna ollut lähellä ravikuningattaren titteliä. Johtavan Liisan Tulilinnun takana päätösmatkalla juosseen Virin Camillan askel oli kevyin loppusuoralla ja se repi joka metrillä eroa muihin. Ennen viimeistä matkaa tamma oli neljäntenä 0,7 sekuntia kokonaiskilpailua johtanutta Hetviinaa jäljessä. Hetviina jäi kauas kärkihevosista viimeisellä matkalla, ja pahimman uhkan Virin Camillan tittelille heitti Liisan Tulilintu.

Torvinen sai kannustettua Virin Camillan tekemään tarvittavan eron, ja ravikuningattaren titteli varmistui komeiden tuuletuksien kera. Päätösmatkan voitto irtosi kovalla tuloksella 25,1a/3100 metriä, joka jää vain kymmenyksen tammojen tämän matkan Suomen ennätyksestä.

Kahden ensimmäisen osalähdön jälkeen neljäntenä kilpailussa ollut Virin Camilla yllätti ohjastajansa viimeisellä matkalla. Ravikuningattaruuden voittaminen ei ollut Torvisen mielessä sunnuntaina ollenkaan.

– Puhuimme valmentajan kanssa, että koitetaan pysyä neljän porukassa ja selviytyä pitkä matka kunnialla, se oli ensisijainen tavoite. Titteli tuli yllätyksenä. Aina olemme tienneet, että se pystyy siihen, mutta on se kovan työn takana, kaiken tarvitsi onnistua maksimaalisen hyvin. Tänään kaikki osui nappiin.

Torvinen on Virin Camillan luottokuski. Hän on ajanut tammaa neljä kertaa kuningatarkilpailussa.

– On se aika mahtava tamma. Se on yksi parhaita suomenhevosia, mitä olen ajanut. Se menee tosi kovaa palan matkaa.

Virin Camilla sijoittui lauantain avausmatkalla kolmanneksi ja mailin matkalla neljänneksi. Viimeisen matkan esitys veti valmentaja Reino Miettisen lähes sanattomaksi.

– Epäilin, että näinköhän tamma jaksaa. En olisi uskonut. Olen aina pitänyt sitä enemmän mailin hevosena, mutta taitaa se olla pitkänkin matkan hevonen.

Miettinen on valmentanut Virin Camillaa koko sen uran ajan.

– Ostin tamman kahden kuukauden ikäisenä. Se näytti hienolta varsalta, liikkui kevyen näköisesti. Se osoitti nuorena olevansa lahjakas. Ensimmäiset voitot napsimme pieniltä kesäradoilta.

Siilinjärvellä asuva Miettinen on harrastanut raviurheilua vuodesta 1999 alkaen, ja ensimmäiset merkinnät valmentajana ovat vuodelta 2002. Valmentajalle ravikuningattaren tittelin voittaminen yhdessä Virin Camillan kanssa oli unelmien täyttymys.

– On tämä kova juttu. Jos joku olisi sanonut reilu 20 vuotta sitten, että täällä ollaan, niin olisin sanonut, että älä puhu lööperiä.

Tuoreen ravikuningattaren on kasvattanut erittäin menestynyt suomenhevoskasvattaja Heikki Smolander, joka oli paikalla Seinäjoella juhlimassa hänen pitkäaikaisen kasvatustyönsä timanttia.

– Tämä on kaikkien kasvattajien toive, että tällaista tapahtuisi. On se hienoa ollut seurata tamman uraa. Se on jännä, että enää ei jännitä, kun se on näissä kisoissa. Nuorempana jännitin, kun tamma juoksi ikäluokkakilpailuja. Nyt, kun se on noussut huipulle, se on erilaista.

Kuningatarkilpailussa toiseksi sijoittui Harri Kotilaisen valmentama ja ohjastama Liisan Tulilintu, joka hävisi Virin Camillalle 1,3 sekuntia. Kolmanneksi kokonaiskilpailussa sijoittui Aurotar, joka jäi voittajalle 2,6 sekuntia. Kaksi ensimmäistä osamatkaa voittanut Hetviina jäi kokonaiskilpailussa neljänneksi.