Uutiset

Kyllä tarkenee! – Rakennusmies ei helteestä valita

Kari Ruokonen muistaa huolehtia juomisesta ilman käskyäkin. Kuvat Essi Nieminen
  • Epari

Aurinko paistaa mustaan asfalttiin. Vastavalettu betoni hohkaa lämpöä ja heijastaa päivänvalon suoraan silmiin. On tukahduttavan kuuma. Lämpömittari näyttää pitkälti yli 30 astetta. Tästä huolimatta kymmenkunta miestä painaa pitkää päivää tulevalla Keskustorilla.

– Kyllä täällä tarkenee, puurtajien tunteet tiivistää Rakennus K. Karhun vastaava mestari Lauri Kyntäjä.

Saunamaisista olosuhteista huolimatta työmaalla on leppoinen tunnelma.

– Mukavaahan se on, kun aurinko paistaa, sanoo kirvesmies Joni Iikola hymynkare suupielessään.

Heikki Ojasen mielestä helle on haastavampi selätettävä kuin pakkanen.

– Kylmään voi varautua pukemalla riittävästi, mutta nakuna ei töissä oikein voi kuumallakaan olla.

Työsuojelulaki ja työpaikkojen omat säännöt ovat samat ilman lämpötilasta huolimatta. Kypärä on pidettävä päässä kuumallakin eikä turvakengistä ja huomioliiveistäkään oikein voi luopua.

– Näillä keleillä on pakko katsoa pukeutumissääntöjä vähän sormien välistä. Siinä joustetaan, missä pystytään. Maalaisjärjellä pötkii pitkälle.

Raskasta työtä tekevän keho tuottaa helteellä työskennellessä hikeä jopa litran tunnissa. Jos menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu. Kuivuminen puolestaan kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötiloja ja lisää äkillisten lämpösairauksien riskiä. Pahimmillaan kuumuus voi vaarantaa hengen.

Torikannen tekijöitä ei ole juomisesta tarvinnut muistutella. Miehet suuntaavat tauoilla työmaakopille, jonne on kuuman kesän takia hankittu jääkaappi.

– Vettä kuluu ainakin kolme puolentoistalitran pulloa päivässä, arvelee muurari Kari Ruokonen ja nostaa kivennäisvesipullon huulilleen.

Torityömaalla kuumuutta vastaan taistellaan juomisen lisäksi tauoilla. Tunnin työskentelyyn pyritään mahduttamaan vartin tauko, joka aikana miehet hakeutuvat varjoon, jota aukealla torilla ei tosin juuri ole. Suurin apu on ollut pienestä työajan muutoksesta.

– Tulemme töihin tuntia aikaisemmin eli kuudeksi ja raskaimmat työt pyritään ajoittamaan aamuun. Iltapäivän pahimpiin tunteihin saadaan helpotusta, kun kotiin lähdetään jo kolmen maissa, Kyntäjä selvittää.

Teksti Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 1.8.2018.https://www.e-pages.dk/epari/310/

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka