Uutiset

Kymmenvuotias voi salata terveystietonsa

Alaikäisellä on oikeus kieltää terveydentilaansa ja hoitoonsa liittyviä tietojen luovuttaminen huoltajalle, jos alaikäinen on ammattihenkilön arvion mukaan ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kypsä päättämään hoidostaan. Kuva Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Epari

Haluaisitko tietää, jos lapsesi viiltelisi itseään tai tulisi raskaaksi alaikäisenä? Kyllä. Näin ei kuitenkaan aina käy, sillä yli 10-vuotias voi kieltää potilastietojensa luovuttamisen jopa vanhemmilleen.

Vanhemmilla on velvollisuus huolehtia lapsensa terveysasioista. Vaatimuksen toteuttamista vaikeuttaa se, ettei heillä ole ilman lapsen suostumusta oikeutta nähdä yli kymmenvuotiaan lapsensa terveydentilaan ja hoitoon liittyviä asiakirjoja. Vanhemmat eivät pääse niihin käsiksi edes sähköisessä potilasasiakirjajärjestelmässä Omakannassa.

Lapsi itse voi kirjautua Omakantaan samalla tavoin kuin täysi-ikäinenkin, jos hänellä on henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sähköinen henkilökortti. Nämä löytyvät harvalta alaikäiseltä. Tämän takia monen lapsen potilastietoihin ei kahdeksaan vuoteen kurkkaa kukaan.

Asiassa ovat vastakkain huoltajan velvollisuus huolehtia lapsen hyvinvoinnista ja alaikäisen luottamussuhde hoitohenkilöstöön sekä lapsen hoidollinen ja tiedollinen itsemääräämisoikeus. Kymmenen vuoden ikäraja ei kuitenkaan ole kiveen kirjoitettu. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ikärajaa on nostettu kahdella vuodella.

– Vaihtelut ikärajoissa johtuvat lainsäädännön eroista ja niiden tulkinnoista. 12 vuoden ikäraja pohjautuu lastensuojelulakiin, selventää sairaalan asiakirjahallinnon suunnittelija Jukka Nyyssönen.

Seinäjoella lääkäri arvioi, pystyykö 12-14-vuotias päättämään hoidostaan ja kieltämään potilastietojensa luovuttamisen. Lopullisen päätöksen tietojen luovuttamisesta tekee ylilääkäri. 15-17-vuotiaan päätökseen lääkäri ei voi vaikuttaa.

Lapsen tekemä tietojen luovutuskielto on harvinainen.

– Lapsen sairauksien hoito on pitkälti huoltajien vastuulla ja esimerkiksi lääkitystietojen luovuttaminen huoltajalle on useimmiten lapsen edun mukaista, Nyyssönen painottaa.

Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Tiina Perä on tyytyväinen sairaanhoitopiirin ikälinjaukseen. Hänen mielestään kymmenvuotias on liian nuori päättämään terveyteensä liittyvistä asioista. Tavallisesti he eivät sitä edes halua.

– Pulmia tulee murkkuikäisten kanssa esimerkiksi ehkäisyneuvolassa tai päivystyksessä, jonne on tuotu alkoholimyrkytyksen saanut nuori. Hoitohenkilökunnalla on onneksi mahdollisuus tehdä asiasta lastensuojeluilmoitus. Silloin sosiaalihuolto puuttuu asiaan ja tieto tavoittaa myös vanhemmat.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylilääkäri Risto Heikkinen tietää, etteivät lasten ja nuorten terveystietojen luovuttamiseen liittyvät tapaukset ole yksiselitteisiä. Alaikäisen hoidossa lähtökohtana on aina Yhdistyneiden kansakuntien lapsen oikeuksien sopimus.

– Jos tiedetään, että lapsi tai nuori voisi altistua esimerkiksi väkivallalle vanhemman saadessa tietoonsa arkaluonteisen asian, on alaikäistä suojeltava.

Asiassa on myös toinen puoli. Heikkinen kertoo esimerkin: Jos alaikäinen käyttäytymisellään tai sairautensa vuoksi vakavasti vaarantaa terveytensä tai henkensä esimerkiksi itsemurhasuunnitelman vuoksi, ei ole hänen etunsa mukaista mukaista salata tietoa huoltajalta.

Teksti: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Lue koko juttu Eparista 13.12.2017

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka