Uutiset

Lähettäisitkö keskosvauvasi tässä laatikossa junalla Helsinkiin? – Sairaalamuseossa paljastuu järkyttäviä asioita

Keskosvauvat lähetettiin Helsinkiin sairaalaan tällaisessa vanerilaatikossa junalla. Hoitaja onneksi oli mukana. Kuvat Sairaalamuseo/Risto Känsälä
  • Epari

Suomen Museoliitto on myöntänyt Etelä-Pohjanmaan terveydenhuollon perinneyhdistykselle mitalin ansiokkaasta toiminnasta. Sairaalamuseo on ensimmäinen eteläpohjalaiskohde, jolle on myönnetty museoliiton ansiomitali.

Seinäjoen Sairaalamuseossa on noin 15 000 esinettä, yli 10 000 valokuvaa, lähes 5 000 terveydenhoidon alan kirjaa ja liki 20 hyllymetriä erilaista arkistoaineistoa. Tämän jutun ensimmäisenä kuvana on kuva vanerisesta kuljetuslaatikosta, jolla pieniä ja hauraita keskoslapsia vietiin Seinäjoelta Helsingin yliopistolliseen sairaalaan lisähoitoa saamaan. Vanerilaatikon pohjalla oli taskumatteja muistuttavat kennot, joihin laitettiin kuumaa vettä tai hiekkaa pitämään laatikko lämpimänä. Lapsen kasvojen suojaksi kannessa oli erillinen luukku.

– Kun lapset oli pakattu huopiin ja kapaloihin, hoitaja lähti viemään laatikoita junalla tai autolla Helsinkiin. Keskoslaatikoita oli käytössä 1930–50-luvuilla, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja, terveydenhuoltoneuvos Saara Ijäs.

Toimintansa alusta alkaen yhdistys on koonnut vanhan lääninsairaalan ja Törnävän piirimielisairaalan toiminnasta kertovia esineitä ja valokuvia. Myöhemmin kokoelmiin on liitetty myös Härmän Parantolamuseon esineistöä.

– Kun sana kiertää, meihin otetaan yhteyttä ja tuodaan lahjoituksia. Viimeksi saimme lapualaisen kunnanlääkäri Hermanni Haapojan jäämistön, Ijäs kertoo.

Museorakennuksen neljässä kerroksessa on yli 40 huonetta. Esillä on laajasti terveydenhuollon eri osa-alueita lastensairauksista sotasairaaloihin ja psykiatrisiin hoitomuotoihin, aina lakanakylvyistä sähköshokkeihin. Museona toimii vuonna 1929 valmistunut ”kaatuvatautisten miesten paviljonki”, kuten rakennuksen suunnitellut arkkitehti Axel Mörne on piirustuksiinsa lisännyt.

Seinäjoen Sairaalamuseo on monipuolisimpia terveydenhuollon alan museoita Suomessa. Bonuksena kaikki näyttelyhuoneet on rakennettu autenttisiksi.

– Toteutuksista ovat vastanneet eläköityneet sairaan- ja mielisairaanhoitajat. Tarpeen mukaan on käytetty myös muita asiantuntijoita, Ijäs kertoo.

Ensi vuonna perinneyhdistys täyttää 30 vuotta. Juhlavuodeksi valmistellaan parhaillaan historiikkia. Tulevaisuus näyttää muutenkin hyvältä.

– On keskusteltu siitä, että vuonna 2022 siirtyisimme hallinnollisesti osaksi maakuntamuseota. Se olisi tärkeä siirto Sairaalamuseon jatkuvuuden kannalta, Ijäs iloitsee.

MIKÄ?

Sairaalamuseossa vierailee vuosittain yli tuhat kävijää. Museossa on avoimet ovet joka kuukauden kolmas keskiviikko kello 15–18, seuraavan kerran 16.9. Muina aikoina museokäynnistä voi sopia ottamalla yhteyttä perinneyhdistykseen.

Tero Hautamäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka