Lakeuden Shoppis lopettaa – ”Ei tätä viitsi harrastuksena tehdä”

Kirpputori Lakeuden Shoppis sulkee ovensa 24. maaliskuuta.

Perheyrityksen toinen yrittäjä Tommi Paavola kertoo, että päätöstä oli mietitty jo pitkään.

– Korona oli viimeinen niitti. Ei tätä viitsi harrastuksena tehdä, Paavola harmittelee.

Lakeuden Shoppiksella oli käynnissä 17. vuosi. Yritys perustettiin vuonna 2005 Väinölän kadulle. Juhannuksen aikoihin vuonna 2009 se avasi ovensa Teollisuustiellä.

Paavola kertoo, että kirpputorien kulta-aikaa elettiin seitsemän vuotta sitten. Käytetty tavara oli trendikästä ja keräily kiinnosti.

– Aikaan mahtuu paljon ylä- ja alamäkiä. Mitä enemmän nettiä on tullut mukaan kuvioihin, sitä nopeammin toiminta on pienentynyt.

Vastuullisuus on valttia edelleen, mutta ilman verkkomyyntiä kilpailussa ei kuitenkaan pärjää. Verkkokaupan avaamista mietittiin aika ajoin myös Shoppiksessa.

– Kaikenlaisia suunnitelmia on ollut, mutta ei niissä koskaan päästy loppuun asti.

Kirpputorin aktiivisuus sosiaalisissa medioissa lisäsi Paavolan mukaan kiinnostusta ainakin alustan sisällä, mutta hän näkee somemainonnassa myös huonot puolet.

– Jos tietää etukäteen mitä on tarjolla, ei välttämättä lähdekään paikan päälle ja heräteostokset jää ostamatta. Toisaalta, joku saattaa lähteä hakemaan sen kuvan perusteella. Se oli meidän kannalta plus miinus nolla.

Massatuotetut muovitavarat ja pesuaineet ovat tuttu näky monen suuren kirpputorin valikoimassa. Lakeuden Shoppiksella niitä ei näkynyt.

– Kilpailjoilla on... miten sen nyt hienosti sanoisi, kiinatavaraa ja pesuainekauppaa. Ehkä sillä saisi lisämyyntiä, mutta en näe sitä perinteisen kirpputorin toimintana.

Viime vuonna tulevaisuus näytti epävarmalta. Paavola kertoo, että hihat eivät ole täysin tyhjät.

– Jotain suunnitelmia on, mutta en avaa niitä vielä. Laitetaan tämä ensin pakettiin. Ei tämä mikään maailmanloppu ole, Paavola sanoo.

Unna Takalo